Bøger / faglitteratur / biografier

Syv myter om Martin Luther


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Forfatteren analyserer syv myter om Martin Luther (1483-1546), og kritiserer antagelsen om at han skulle være ophavsmand til begreber som frihed, demokrati og velfærd.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. mar. 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 24. mar. 2017

I 500 jubelåret oversvømmes vi af Lutherudgivelser. De fleste positive overfor Luther, men her udsætter filosoffen Frederik Stjernfelt den gængse opfattelse af kirkefaderens holdninger og betydning for kritik. Bogen vil blive læst af både lutheranere og lægfolk med interesse for kirkefaderen.

FS er kendt som en skarp, akademisk velfunderet debattør med klare holdninger. Her angriber han den etablerede teologiske lutherforsknings mange forklaringer på "idolets" mørke sider. FS går i rette med den gængse opfattelse af Luther som fader for demokratiet og vores moderne verdensopfattelse ligesom han anfægter forestillingen om, at Luthers mørke sider ikke havde nogen blivende betydning. FS understreger selv, at der ikke er tale om en afhandling, men han dokumenterer sine påstande med henvisninger til (især) Luthers egne værker.

Forfatteren argumenter bidsk og veloplagt for sin sag og angriber den etablerede teologiske lutherlæsning for at være sirlig og friseret. FS bader i de passager, hvor Luther optræder som en brutal, hadefuld dogmatiker. Der er ingen tvivl om at mange etablerede lutheranere vil rase, mens andre omvendt vil mene, at bogen skaber balance i vores forestillinger om Luther og lutheranismens betydning. Bogen giver ikke et fuldstændigt billede af Luther, men bør findes i alle dækkende luthersamlinger.

Lutheråret vrimler med væsentlige udgivelser om , fx .


Kristeligt dagblad

d. 25. mar. 2017

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 25. mar. 2017


Berlingske tidende

d. 25. mar. 2017

af

af

Søren Kassebeer

d. 25. mar. 2017


Weekendavisen

d. 24. mar. 2017

af

af

Peter Johannes Erichsen

d. 24. mar. 2017


Religion

2017, nr. 2

af

af

Allan Poulsen

2017, nr. 2