Bøger / faglitteratur til børn

Tæt på livet i Etiopien


Beskrivelse


Gennem drengen Meskana fra Addis Abeba og hyrdedrengen Wassie fra en landsby følger man dagliglivet i Etiopien. Desuden om landets historie, natur og dyreliv.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. okt. 2001

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 31. okt. 2001

Serien Tæt på livet i - består foreløbig af tre titler. Denne handler om Etiopien og er en fremragende bog for elever fra 4. kl. - til såvel fælles- som selvlæsning. Der er tale om et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. Bogen beskriver, som faktion, 4 børns dagligliv i et af verdens fattigste lande, og forfatteren får flettet fakta om landets geografi, politik og historie ind, samtidig formår han, ved at følge og beskrive børnene, at give læserne et stort indblik i deres ønsker og drømme. Læseren møder Meskana og Azeb, der lever på gaden i Addis Abeba. Wassie bor med Almazs familie i en lille by. Hans familie har ikke råd til at have ham boende, så derfor arbejder og bor han hos smeden. Wassie går ikke i skole som Almaz, men det råder han bod på. I forordet bliver Etiopien placeret på verdenskortet. Bagerst i bogen er nogle relevante opslag, hvor Danmark og Etiopien sammenlignes, stikordsregister, litteraturliste samt internetadresser. Bogen er præget af mange flotte fotos, kort og tegninger. Til denne bog er knyttet en video Wassies drøm samt opgaver, udarbejdet til serien. De kan hentes på nettet. Bogen supplerer fint En familie fra Etiopien, 1997.


Bibliotekernes vurdering

d. 31. okt. 2001

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 31. okt. 2001

Bogen, som er lavet i et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp, falder i tre dele. Den første del følger den fattige dreng, Meskanas hverdag i Etiopiens hovedstad, Addis Abeba. Bogens anden del fortæller landets historie, i dag og perspektiver for ulandshjælp. Bogens tredje del skildrer hyrdedrengen Wassie og pigen Almaz, livet omkring dem i en lille landsby i det nordlige Etiopien. Bogens anden del er sprogligt den sværeste, præget af tal, navne og fakta. Bogens første og tredje del er præget af et nuanceret og lødigt nutidsdansk. Bogen er illustreret med fotos, tegninger og kort i farver. Teksten er sat i to spalter, og der bruges faktabokse der forklarer f.eks. jorderosion. Jeg synes bogens layout fungerer godt. Bagest ord- og navneliste, stikordsregister og et par henvisninger til bøger og internet. Bogen er del af et undervisningsmateriale hvortil også hører en video og opgaver på internettet, men bogen kan fint bruges alene f.eks. til opgaveskrivning af børn fra 11-12 år. Bogen er lidt sværere og dækker emnet bredere end En familie fra Etiopien (1997). Forside med farvefoto af Wassie og Almaz og dromedar er sammen med bagsidetekst dækkende for indhold.