Bøger / faglitteratur

Tal


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Vi kan tale om tal, regne med dem, tænke over dem og forundres over dem. Nogle tal tillægges særlig betydning, som fx lykketal, og for nogle er 42 svaret på alt.

Indhold

Omringet af tal ; Du tæller (også) ; Tal siden tidernes morgen ; Tal er magt ; Tallenes egen verden


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2017

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 27. feb. 2017

"Svaret er altid 42". Sådan indleder professor Henrik Kragh Sørensen sit regneeksempel (algoritme) i bogen, der fortæller om menneskets fascination og afhængighed af tal. For dig som er tal-nørd eller som blot har lyst til en berigende tænkepause i form af en entusiastisk og velskreven bog.

"Omringet af tal" hedder første kapitel i denne lille bog, der kommer langt omkring tal som begreb. Her fortælles fx om, hvordan man i vikingetiden målte den gamle danske måleenhed en "alen" som længden af en mands arm. Denne måde at måle på gav selvfølgelig varierende resultater alt efter armlængde. Derfor fastsatte Kong Frederik VI i 1835 "den standardiserede alenlængde til at være 62,77 cm, hvilket var ca. 15 cm længere end vikingernes alen. En anden tal-historie i bogen er om såkaldt "Triskaidekaphobia" som er den velkendte frygt for tallet 13. Her skriver forfatteren bl.a."En del af denne frygt er sikkert opstået, fordi et meget berømt middagsselskab i Jerusalem med 13 deltagere for knap to tusind år siden viste sig skæbnesvangert for i hvert fald en af dem". Andre overskrifter i bogen er fx "Ramanujans taxital", "Homer Simpson som nummer 5" og "Mesopotamisk regnekunst i H&M". Bogen er del af serien "Tænkepauser", der fx også omfatter Tid.

Super underholdende at læse om tal, der fascinerer, selvom man som jeg bestemt ikke er noget matematisk geni.

Om tal og matematik fx også Den gyldne femkant.


Weekendavisen

d. 10. mar. 2017

af

af

Marta Sørensen

d. 10. mar. 2017