Bøger / faglitteratur / bibliografier

Talens magt : indføring i mundtlig retorik


Beskrivelse


Grundlæggende indføring i mundtlig retorik - kunsten at holde en overbevisende tale. Med introduktion til talekunstens centrale begreber: talesituation, argumentation, brug af eksempler, opbygning, effektiv sprogbrug, samt selvfremstilling og fremførelse.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. sep. 2009

af

af

Kirsten Emdal

d. 21. sep. 2009

Bogen henvender sig til alle, som ønsker at tale overbevisende. Den kan bruges på de videregående uddannelser i forbindelse med indføring i mundtlig retorik og på retorikkurser i det private erhvervsliv.

Begge forfattere har en uddannelse som cand.mag. i retorik og er ansat ved Copenhagen Business School. Tanja Juul Christensen er desuden medejer af en kursusvirksomhed indenfor skriftlig og mundtlig retorik. Jonas Gabrielsen udgav Topik, 2008, en bearbejdet udgave af hans ph.d.-afhandling. Talens magt giver en grundig indføring i den retoriske arv og en præsentation af syv klassiske retorikere, bl.a. Aristoteles og Cicero. Bogen tager udgangspunkt i den retoriske situation, hvad er talens formål, hvilket publikum, og hvad er de øvrige omstændigheder omkring selve talen. Dernæst får man en metode til at finde forskellige argumenter og et indblik i kunsten at konkretisere. Til sidst er der et afsnit om "kunsten at fremføre sin tale", hvor talens visuelle og auditive virkemidler behandles. Der er mulighed for at se bogens indholdsfortegnelse og forord på forlagets hjemmeside. Bogen afsluttes med en omfattende litteraturliste med henvisninger til bøger, hjemmesider og en enkelt avisartikel.

Der kommer hele tiden nye bøger om mundtlig retorik, men denne bog kan fint måle sig med de øvrige udgivelser. Det er en lærebog, som også kan bruges af andre end studerende.

En grundig, overskuelig og vedkommende bog for målgruppen.