Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Tarzan vender tilbage


Beskrivelse


Tarzan, abernes konge, vender tilbage til junglen, hvor han finder Opars guld, men også vinder Jane Porters kærlighed.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. mar. 2000

af

af

Carsten Nørby Sørensen

d. 1. mar. 2000

Første bind Tarzan : abernes konge i den første danske uforkortede udgave kom i 1996. Nu følger andet bind af den eventyrlige historie om det uovervindelige abemenneske fra junglen, der nu virkelig får prøvet kræfter med den såkaldte civilisation. Tarzan transformeret fra abemenneske til ridderlig gentleman, der har travlt med at redde kvinder i nød og forsvare deres ære i rænkespil og dueller. Hans gentlemanship er hans kæmpekræfter lig, og et job som agent for det franske krigsministerium bringer ham fra Paris tilbage til Arabien og Afrika. Efter meget dramatik er Tarzan tilbage i junglen, hvor et nyt eventyr venter ham, da han skal finde en sagnby. En happy-end lurer, hvor Tarzan som i første bind gav afkald på sin elskede Jane, igen kan udstøde den berømte scorereplik: "Me Tarzan you Jane". Det er første gang jeg læser den uforkortede udgave, og det første bind er langt det bedste, simpelthen fordi historien er bedre. Dette andet bind er lidt mere haltende i plot og sprog, men er ellers farverig eventyrtrivi for barn, ung og voksen. Der er i alt 24 bind i Tarzan-serien.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ellen Jensen (børn)

d. 18. dec. 2018

Denne titel er en udvidet udgave af anden halvdel af en tidligere udgave med samme titel. 1. halvdel udkom i 1984 med titlen Tarzan og Jane. Mens Tarzan er i Afrika er russeren Rokhoff, hansgamle fjende, stukket af fra fængslet og har kidnappet Jane og et barn, han mener er Janes og Tarzans søn. Han har bragt dem om bord på et skib. Nu jagter Tarzan, Jane og Rokhoff hinanden dels påhavet, dels i junglen. Rokhoff bliver hjulpet af en samling skurke, Jane af en svensker, der viser sig at være bedre end hans utiltalende udseende, mens Tarzan får hjælp af junglens dyr. Alt endersom det skal. Tarzan og Jane forenes med deres søn, og russeren lider en fortjent, grusom død. Den ene dramatiske begivenhed afløser den næste, men der er ingen variation i beskrivelsen af disse.Bogen kommer derfor til at virke meget lang. Sproget er gammeldags og klichéfyldt. Persombeskrivelsen virker ofte ufrivillig komisk. Tarzan benytter her sin forbindelse med dyr og natur til at opnåden ret, han menerat have i det civiliserede samfund. Flot, dramatisk forside i en farverig tegneseriestil. Den kan læses fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Garde (skole)

d. 18. dec. 2018

Efter en indledning, hvor Tarzan bl.a. loves evig ungdom, begynder den egentlige historie. Tarzans nyfødte søn og hustru bortføres til Afrika. T. kommer med samme skib, men sættes af på en øud for kysten. Han allierer sig med en leopard og en abeflok, og det lykkes ham at komme til fastlandet, hvor jagten på bortførerne nu går på kryds og tværs gennem junglen i den mest banalerøverhistorie. T. fanges, befries, dræber og kæmper. Til sidst ender de overlevende igen på damperen, hvor historien pinagtigt trækkes ud til det groteske, inden det lykkes T. med de ædelmodige,retfærdige vilddyrs hjælp at få bragt orden på sagerne, så han kan vende hjem til London. - Fortællingen er en pinagtig række opgør mellem den ædle, gudsfrygtige adelsmand, det retfærdiges vogterog de onde, nedrige, russiske skurke. Teksten er bearbejdet (minus et enkelt kapitel tilsyneladende). At der er trykfejl og udeladte ord må de, der trods skolebiblioteksbekendtgørelsens ord omlødighed køber bogen, nok levemed. Flot forside i strålende farver lokker 11-14 årige lånere.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Ulla Garde

d. 5. apr. 2019

Tarzan kan ikke glemme Jane, som han forlod i civilisationen, og han forenes, efter mange trængsler, med hende. Ellers beskæftiger dette bind sig udelukkende med Tarzans årelange kamp mod en forbryder ved navn Rokoff. De forfølger hinanden gennem hele bogen, både i Frankrig, i Algier og i Østafrikas jungle. Disse forfølgelsesscener er noget rutineprægede, og Tarzans dygtighed er blot gentagelser af bind 1, hvor vi hørte, hvordan han lærte at klare sig i junglen. Bogen er både sprogligt og indholdsmæssigt svær, den kan næppe læses før ca. 14 år. Med dette bind begynder de mange blodsudgydelser at virke uhyggelige og overflødige i sammenhængen. Tarzans foragt for den civiliserede verden er dog meget morsom, og han håner vestens pengegridskhed. Oversættelsen siges i alle bind at være "autoriseret", hvad det så end betyder, ingen af de forskellige oversættere gør det særlig mundret. Bind 1, 2, 3 og 9 er med meget gnidret tryk, de øvrige er betydelig behageligere at læse.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Erik Godske

d. 19. dec. 2018

2. Tarzan-bog. Der sker en mængde spændende ting i denne iøvrigt ikke særlig fremragende oversættelse. Tarzan og hans nærmeste er flere gange i overhængende livsfare, hovedsagelig på grund af to russiske skurke, der er blevet vrede på ham. De gør hvad de kan for at genere ham, først i en spionhistorie, som Tarzan klarer sig ud af, hvorefter han endelig bliver gift med Jane. I anden afdeling bliver Jane og deres søn bortført til Afrika. Men alt ender godt, og efter den ene russers død kan familien vende hjem til gamle England. Se iøvrigt Tarzan, abernes konge. (72.06.09).