Bøger / faglitteratur

Teaterdemokrati


Beskrivelse


En hård kritik af vor tids demokratiform. For borgere og politikere.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 2022

af

af

Jytte Bræmer

d. 11. feb. 2022

En hård kritik af vor tids demokratiform. For borgere og politikere.

Det repræsentative demokrati har efter forfatterens mening udviklet sig til en primitiv styreform og et elitært system, hvis skjulte formål er at forhindre, at borgerne blander sig. Borgerne er ikke repræsenteret ved de professionelle politikere, som opfører sig bedrevidende. Borgerne får fortalt, at verden er så kompleks, at det kræver særligt kloge politikere at tage de vigtige beslutninger, og eliten mener, at den er klogere end de mange. Det er blevet til et politisk teater. Forfatteren ønsker ikke at beskrive, hvad demokrati er, og de 40 kapitler starter da også alle med "Demokrati er ikke.....". Der er særlige kapitler om økonomi, overvågning, militær, byplanlægning for at nævne nogle af de mange perspektiver på, hvordan samfundet udvikler sig i en retning, der ikke tjener borgernes interesser.

Det er en pessimistisk og dystopisk bog, der næppe kan kaldes en debatbog, da den ikke lægger op til tvivl og debat. Det er en klar og stærk samfundskritik med klare og direkte budskaber, og der er ikke mange nuancer i fremstillingen.

Der er flere titler, der på mere nuanceret vis diskuterer demokratiets vildveje, fx Demokratiets tusmørkeNu vi taler om demokratiLiberalismens vildfarelser : når politik spiller fallit, og venners veje må skilles, Nu vi taler om demokrati : en debatbog for demokrater og Liberalismens vildfarelser : forsvar for folkestyretDer er flere titler, der på mere nuanceret vis diskuterer demokratiets vildveje, fx Demokratiets tusmørke : når politik spiller fallit, og venners veje må skilles, : en debatbog for demokrater og Liberalismens vildfarelser : forsvar for folkestyretDer er flere titler, der på mere nuanceret vis diskuterer demokratiets vildveje, fx Demokratiets tusmørke : når politik spiller fallit, og venners veje må skilles, Nu vi taler om demokrati : en debatbog for demokrater og : forsvar for folkestyret.