Bøger / faglitteratur til børn

Terezín : Theresienstadt


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2010

af

af

Erik Boas Pedersen

d. 19. nov. 2010

Til historieundervisning i folkeskolens overbygning og selvstudium for interesserede i 2. verdenskrig og jødeforfølgelser.

På den dystre baggrund af de lidelser og umenneskelige vilkår jøderne stilles over for i Theresienstadt tegner bogen et sobert, veldokumenteret portræt af livet i en kz-lejr, indimellem med små glimt af værdighed og håb, men mest præget af trøstesløshed, død, fortvivlelse. Opbygget løseligt kronologisk fra Krystalnatten til befrielsen 8. maj 1945 beskrives i afsnit de centrale punkter i forbindelse med jødernes vilkår: deportationerne, livet i ghettoen, transporterne østpå, børnene, kulturens vilkår (mange indsatte var kunstnere eller lærde professorer), tyskernes skønmaleri af ghettoen, afslutningen. En indledende tekst uddyber og forklarer afsnittets overskrift, ellers giver teksten væsentligst rum til overlevendes beskrivelser, korte, rammende citater samt et unikt billedmateriale af samtidige fotos, billetter, kuponer og deslige, skjulte tegninger og akvareller af gemte tegninger af kunstnere i lejren. Bagest datoliste, ordliste, kilder og stikord.

Der findes en del om emnet, men ikke noget der i fagbogsformat matcher denne bog.

Uomgængelig i beholdningen af materiale om 2. verdenskrig og jødeforfølgelser i kraft af en sober, vedkommende tekst suppleret med et sublimt billedmateriale, der understøtter teksten. For skoleelever i historieundervisning og interesserede fra 15 år.Informationer og udgaver