Bøger / skønlitteratur / roman

Vi var mennesker i skyggernes tid


Beskrivelse


En ung sønderjyde befinder sig i en tysk skyttegrav under 1. verdenskrig i timen op til forårsoffensiven i 1918, og tænker tilbage og reflekterer over kærligheden, Gud, livet og døden.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. mar. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 9. mar. 2018

Roman om en ung sønderjyde, der fra en tysk skyttegrav under 1. verdenskrig gør sig tanker om nogle af livets store spørgsmål. For læsere af historiske romaner.

I prologen introduceres læseren for romanens jeg-fortæller, den unge Hans fra Sønderjylland. Fuld af optimisme og fremtidtro sidder han på en gren i "Livstræet", et stort asketræ som også for tidligere generationer har haft stor betydning, og glædes ved at være menneske i en spændende tid. Året er dog 1913, og snart befinder Hans sig i en tysk skyttegrav under 1. Verdenskrig. I korte kapitler med overskrifter som "Jeg er i helvede", "Tanker om Gud" og "En digter i smug" følger vi ham i timen op til "Den store tyske forårsoffensiv" i 1918, hvor han tænker tilbage og reflekterer over livet, døden, kærligheden, kulturens sammenbrud, fremtiden, Gud og meget mere. Hans Peder Winther Søby er bl.a. uddannet cand.mag i historie.

En letlæst roman, der sprogligt og fortælleteknisk er på det jævne og som fra start til slut kører i et højt (for højt) emotionelt gear. Det er anstrengende at læse, ligesom jeg-fortællerens refleksioner over krigen og dens følgevirkninger virker påklistret og konstrueret ud fra en nutidig forståelsesramme.

Om 1. verdenskrig i romanform har vi fx de mere vellykkede ThodeVent på mig Marie og Vent på mig Marie, om henholdsvis den unge sønderjyde , der overlever drabelige slag og møder kærligheden, og sønderjyden Anders, der tilbringer fire år i skyttegraveneOm 1. verdenskrig i romanform har vi fx de mere vellykkede Thode og , om henholdsvis den unge sønderjyde Thode, der overlever drabelige slag og møder kærligheden, og sønderjyden Anders, der tilbringer fire år i skyttegravene.