Værket henvender sig til publikum med interesse for Thomas Manns forfatterskab men også til et med interesse for den standende samfundsdebat.
Rasmus Navntoft er bl.a. BA i idéhistorie og cand.mag. i kulturformidling, han har tidl. bl.a. skrevet artikler om Thomas Mann. Hans ærinde med værket er at karakterisere Thomas Manns humanisme, hans bud på en politisk samfundsindretning. Thomas Mann levede i moderne histories største brydningstid med den gamle ordens undergang efterfulgt af de to store verdenskrige, og han nåede inden sin død 1955 at se konturerne af en ny verdensorden. Mann var hele livet optaget af de store politiske sprøgsmål, der afgørende prægede hans tid og hans liv, og han skrev i høj grad sine synspunkter ind i sine litterære værker, i Buddenbrooks, Doktor Faustus, Trolddomsbjerget og Josef og hans brødre. Navntoft analyserer det, han kalder Manns bud på en ny humanisme ud af værkerne, og hans synspunkt er det, at Mann stadig har noget at sige, også i vor tid, og at hans tanker er meget relevante i den aktuelle situation, hvor Navntoft ser en ny, truende krise for navnlig de europæiske demokratier tegne sig. Værket er således både en analyse af Manns forfatterskab og et indlæg i debatten om demokratiernes situation i disse brydningsår. Engageret og letlæst.
Anvendelse fx i samspil med Kurzke: Thomas Mann, 2010, og Thomas Mann i syv sind, 2007 - og i samspil med dagens samfundsdebat.
Relevant aktualisering af Mann i forhold til den aktuelle politiske situation.