Bøger / skønlitteratur / roman

Tilståelsen


Beskrivelse


Den dødsdømte sorte Donté Drum skal snart henrettes i Texas for et mord, han ikke har begået. Han kan måske nå at blive frikendt, hvis systemet vil acceptere den tilståelse, som en præst har fået fra den rigtige morder.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. maj 2012

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 21. maj 2012

Grisham har mange faste læsere, og de vil stå først i køen for at læse denne nye, som også vil ramme såvel generelle spændingsbogslæsere i advokat/efterforskningsgenren som folk med holdninger til dødsstraf.

John Grisham har en lang række bøger bag sig, og denne falder fint ind i hans stil og holdninger. En præst i Kansas kontaktes af en syg mand, der tilstår et mord, som en ung, sort 9 år før er dømt til døden for i Texas. Samtidig kæmper advokat Robbie Falk og hans firma for at få udsat den snarlige eksekvering af dommen. Vi følger præsten og advokaten hver for sig, indtil de mødes og kæmper sammen om at få dommen udstødt og den nye tilståelse accepteret. Det viser sig svært og bliver en kamp mod både tiden, politiets dækken over ukvalificeret efterforskning og politikernes uvilje mod at indrømme fejl. Det er en intens og professionelt opbygget handling, der fænger helt frem til slutningen, der ikke afsløres her, og som ikke belastes af, at bogen er et argument mod dødsdomme i romanform.

Bogen følger i fiktionsform i sporet på Grishams biografi Uskyldig dømt, 2007, men vinklen med advokaters kamp for retfærdighed mod systemets inkompetence og bevidste tilsidesættelse af retfærdighed og moral kan også genkendes i flere andre af hans bøger.

Både en spændende bog om forsøget på at få en fejlagtigt dødsdømt frikendt, efter den rigtige morder har tilstået, og en fascinerende og grum beskrivelse af systemets reaktioner på fejl. Samtidig er den godt argumenterende mod dødsstraf.