Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Tjener! En ny verden, tak!


Beskrivelse


Der er ingen ende på den stakkels Karls fortrædeligheder. Siden børnehaven har han kæmpet for at glemme sin tjekkiske baggrund og blive mere tysk end tyskerne selv, og nu svigter hans tyske kæreste ham.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2002

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 21. aug. 2002

Forfatterens 3. bog på dansk er en forfriskende anderledes ungdomsbog, der henvender sig til unge fra ca. 13 år, men også med appel til voksne. Det er en tragikomisk historie om Karl, der sammen med sin far er emigreret fra Tjekkiet til Tyskland. Meget vedkommende og underholdende og med underfundig humor beretter forfatteren om problemerne med at finde ind i en ny kultur. Med rammende vid og i et malende sprog beskriver hun Karls desperate forsøg på at tilpasse sig tysk kultur og alle de forhindringer han møder på sin vej. Man glemmer sent det evigt raslende kasseapparat i Karls hoved, der hele tiden registrerer alle typisk tyske træk til senere brug. Rammehistorien er Karls hjemkomst efter en mislykket kærlighedsaffære. I resten af bogen oprulles Karls snublende forsøg på at blive accepteret i det tyske samfund, lige fra han starter i den antiautoritære, slikfrie børnehave, til han begynder at læse tysk! på universitetet. Det er ikke kun en bog om at tilhøre to kulturer. Den handler også om betydningen af kærlige, trygge familieforhold, nære venskaber og om at blive voksen og finde sig selv. Her er Karl heldigt stillet, og han ender med at erkende, at det drejer sig om at finde sit eget ståsted i det nye land.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2002

af

af

Hans-Christian Uth (skole)

d. 21. aug. 2002

Bogens titel er den 19-årige Karls replik, da han efter et forsmædeligt kærlighedsnederlag på universitetet i Freiburg vender hjem til sin enlige far i Köln. Faderen og Karl, som i virkeligheden hedder Karel, er flygtninge fra Tjekkoslovakiet - ankommet da Karel var seks år. Replikken falder i indledningskapitlet og omslutter en beretning om kultursammenstød, sprogvanskeligheder, familiesammenhold, kønsforbistringer, pubertetsvanskeligheder og meget mere. Det er en velskrevet og overbevisende ungdomsroman for 9.-10. klasseelever, som på trods af den specielle tysk/tjekkiske problematik vil kunne nikke genkendende til en lang række generelle eksistentielle spørgsmål. Sprogblomsterne er i indledningskapitlerne så overvældende at man kan miste pusten, men efterhånden som miljø- og persontegning kommer på plads, åbner sproget for nuancer og dimensioner som ikke ses i enhver ungdomsroman. Således har romanen vægt til at indgå i danskundervisningen på de ældste klassetrin. Forfatteren kendes på dansk fra to tidligere titler og modtog i 1997 Deutscher Jungendliteraturpreis.