Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Tøser og drengetrafik


Beskrivelse


Jytte er 14 år og hjerteveninde med Inger. De bor i samme opgang i Vanløse i 1953 og går meget op i kærlighed, drenge - og hvad de duer til.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Hald

d. 18. dec. 2018

Sidste år udkom AMU's 1. roman for unge: Jeg har noget til dig - mig!, og nu følger endnu en roman for unge om at finde ud af det med livet, kærligheden og følelserne. Jytte Foss på 14 årfortæller i en afdæmpet stil om sit forhold til forældrene, søsteren Hanne og ikke mindst til hjerteveninden Inger, som hun er tæt knyttet til. Inger er et år ældre end Jytte og lidt mere erfarenpå det erotiske område, og det er hende Jytte intenst udveksler erfaringer med om drenge, og hvad de duer til. Året er 1953 og handlingen er koncentreret omkring en opgang i Vanløse. Miljø- ogpersonbeskrivelser virker ægte, og Jyttes følelser i forhold til mennesker og begivenheder er godt ramt. Hun er både lidt nervøs for og fascineret af den erotiske verden, der er ved at åbne sig forhende, og hun er bange for at miste Inger som veninden, når denne flytter. Hun indser til sidst, at de er ved at vokse fra hinanden, og at de trods alt godt kan holde kontakten ved lige. Romanen erskrevet i korte afsnit oget godt, varieret og for Jytte troværdigt sprog krydret med et til tider pudsigt og meget rammende ordvalg. Forsidens tegning af de to veninder i en vinduesramme vilappellere til målgruppen: Piger fra 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Anne Marie Urwald beskriver unge i brølende pubertet. Det er hun god til! I 1993 udkom med samme tema Jeg har noget til dig - mig. Handlingen i Tøser og drengetrafik udspiller sig i etkøbenhavnsk lejlighedskompleks i 1953. Der er øde tørrelofter og dunkle kældre. Det er en bog om veninder, der glider fra hinanden og om det første bekendtskab med det andet køn. Jytte på 14 årskriver dagbog, hvor hun beretter om de mange hemmeligheder, hun og veninden Inger har. Via Inger erfarer Jytte alle de ting, hendes mor er for genert til at fortælle hende. De to veninder skillesrent bogstaveligt, da Inger flytter fra ejendommen. Men adskillelsen er mere end geografisk. Jytte har lært, hvad hun trængte til af Inger. Hun kan nu selv fortsætte i sit eget spor. Det er en sødfortælling uden undervisningsrelevans for 5.-6. kl. piger. Forsiden viser de to veninder omgivet af hjerter.


Det fri aktuelt

d. 8. juni 1994

af

af

Steffen Larsen

d. 8. juni 1994