Bøger / faglitteratur til børn / bestemmelsesnøgler

Træer


Beskrivelse


Beskriver i farvefotos med ledsagende tekst ca. 170 forskellige arter af nåle- og løvtræer fra Danmark og det øvrige Europa. Billeder og tekst belyser bl.a. træets form, nåle og blade, skud, frugter, blomster, bark, udbredelse og levevilkår.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Møller

d. 18. dec. 2018

170 arter vildtvoksende træer fra Danmark og Nordeuropa vises og beskrives, delt op i 6 grupper: Med enkeltnåle, spredte blade osv. Hver gruppe er markeret med en særlig undertone i papiretsfarve og et mærke på sidekanten, så man nemt finder ind til den rigtige gruppe og kan foretage artsbestemmelsen blandt de derværende arter. Hver art vises i flere udmærkede farvefotos, dels af heletræet og af dets blade, blomster eller frugter. I artsbeskrivelsen omtales artens udseende udbredelse og særlige forhold. Der er et lille afsnit, der forklarer de anvendte botaniske udtryk. Der erbilleder af 96 træers bark, 30 arter vises i vintersilhuet, og der er dansk og latinsk artsregister. Der findes flere bøger til beskrivelse og bestemmelse af træer i naturen: De nyeste er: HelgeVedel: Træer og buske i landskabet, 8. udgave 1985. Med den kommer man langt med træer i Danmark. Den har 142 arter, inklusive småbuske som brombær og hindbær, som ikke findes i herværende bog, ogden har mere fyldigeartsbeskrivelser og afsnit om skovtyper og skovhistorie. Fra 1991 er der Jean-Denis Godet: Træer og buske, med 260 arter fra Europa i smukke og meget tydelige illustrationer istort format. Herværende bog gentager stort set, hvad der allerede er skrevet. Den er anderledes ved sit let transportable lommeformat og disponeringen, der er overskuelig at finde ind i.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Steen Agger (skole)

d. 18. dec. 2018

En håndbog i lommeformat til bestemmelse af træer. Bogen er trykt på tonet papir, således, at f.eks. nåletræer med nåle, der sidder enkeltvis, findes på lyseblå sider, andre nåletræer pålysebrune, osv. Denne inddeling letter arbejdet med at finde et givet træ. Normalt beskrives hver art over et opslag, således at tekst samt fotografier afblade, frugter og andre kendetegn findes påvenstresiderne, mens der til højre er et eller flere større fotografier af træet. Teksten fortæller om artens blade, blomster, frugter, bark, udbredelse, eventuelle forvekslingsmuligheder m.m. Kuni få tilfælde gives oplysninger om træets anvendelsesmuligheder. Bagest findes nogle sider med forklaring på biologiske fagudtryk samt fotos af træernes bark. Det er min erfaring som biologilærer ifolkeskolen, at det er vanskeligt for børn at bestemme træer efter opslagsbøger. Til de mindste findes Kurt Serves Træer i skoven, som kun fortæller om de almindeligste arter. Til de ældre kandenne bog anvendes, menden har dog efter min mening visse mangler: Billederne er meget små, der findes ikke sammenligningssider med blade, og i registeret kan man ikke finde søgeord som el, hæg,røn og tjørn. Træerne skal findes under artsnavn. Og så fortæller den altså ikke om buske. Det gør derimod Træer og buske i skov og hegn og Træer & buske.


Årg. 12, nr. 4 (1992)

af

af

Jens Thejsen

Årg. 12, nr. 4 (1992)