Bogens tema er frygten for tyrkerne på reformationstiden både i Europa og i Danmark, og den henvender sig til den alment interesserede læser.
Da tyrkerne i 1529 stod foran Wiens byporte bredte der sig en stor frygt for islamisk overherredømme i Europa, og protestantiske og katolske præster skrev om faren fra øst. Martin Luther skrev et skrift mod tyrkerne. I bogen undersøger Martin Schwarz Lausten, hvad der skete, og om faren var reel, bl.a. ved at undersøge samtidige danske og udenlandske teologers skrifter. Det ses tydeligt, at de danske præster benyttede tyrker-frygten til at formane deres sognebørn til en mere gudfrygtig opførsel, idet man betragtede tyrkernes fremdrift som Guds straf. På det politiske plan måtte kongen som lensmand bl.a. betale skatter til den tyske kejser til oprustning mod fjenden. Det er magtpåliggende for Lausten at sige, at bogen ikke er tænkt som et bidrag til den aktuelle debat af religiøs og politisk art. Lausten er dr.theol. og kirkehistoriker.
Lausten har tidligere om dette emne udsendt Reformationen i Danmark, 2. udg. 2002 og Den hellige stad Wittenberg, 2002.
Med dette velskrevne og veldisponerede værk, som er en teologisk-historiske fremstilling, føjer Lausten en vigtig brik til sin øvrige omfattende og væsentlige beskrivelse af reformationens historie i Danmark. Det er det første værk, der går i dybden med dette emne.