Bøger / faglitteratur / biografier

Under kastanjetræet : 1940'ernes farvel til bondesamfundet


Beskrivelse


Om overgangen fra bondesamfund til moderne landbrug set igennem forfatterens personlige erindringer om sin opvækst i den nordfynske landsby Hundslev ved Kerteminde.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. nov. 2018

af

af

Jens Rasmussen

d. 21. nov. 2018

Aksel Hundslev (f. 1937) portrætterer det gamle bondelands sidste årti: 1940'erne. Med udgangspunkt i sit barndomshjem beskriver han, hvilke gennemgribende forandringer landbruget gennemgik, som tog fart efter krigen. For interesserede i dansk landbrugshistorie og dem, som har oplevet epoken selv.

Forfatterens far var en af landets bedste opdrættere af avlsgrise, og han havde derfor en privilegeret barndom sammenlignet med mange jævnaldrende. Men alligevel blev han vækket om natten, fordi man skulle trække en griseunge ud af en so. Bogen giver et yderst detaljeret indblik i, hvordan det var at leve i en nordfynsk landsby i 1940'erne med arbejde, politik, skolegang og fester. Hundslev beskriver også de store forskelle på levestandard og tydelige klasseskel, som var dengang. Illustreret med mange fotos fra gård og landsby.

Et ret unikt værk om landbrugets modernisering, som uden tvivl vil vække gensynsglæde hos mange ældre, som selv er vokset op på en gård. Den er dog ikke så velegnet til opslagsværk, da kapiteloverskrifterne ofte ikke afslører tekstens indhold. Stærkest virker bogen, når også de personlige forhold på gården dukker frem. Fx forældrenes skilsmisse eller Aksels meninger om sin far.

Marianne Jørgensen giver i Børn, bøvl og bigballerSolskin for det sorte muld et tilsvarende indblik i dansk landbrug de sidste 25 år. Solskin for det sorte muld skildrer 150 års landbrugshistorie set fra MorsMarianne Jørgensen giver i Børn, bøvl og bigballer et tilsvarende indblik i dansk landbrug de sidste 25 år. skildrer 150 års landbrugshistorie set fra Mors.


litteratursiden.dk

d. 10. dec. 2018

af

af

Jette Landberg

d. 10. dec. 2018

Fynsk landsbyliv i 1940'erne skildres med stor viden og detaljerigdom og uden sentimentalitet. Det er imponerende, hvor mange aspekter, forfatteren får med. Aksel Hundslev, senere uddannet journalist,...