Bøger / faglitteratur

Undersøgelser : erkendelsesteori & moralfilosofi


Beskrivelse


Den skotske filosof David Humes (1711-1776) to væsentligste værker: En undersøgelse af den menneskelige forstand (1748) og En undersøgelse af moralens principper (1751) suppleret med værkerne: Resumé af En traktat om den menneskelige natur og Mit eget liv.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. aug. 2010

af

af

Flemming Faarup

d. 9. aug. 2010

Bogen henvender sig til filosofi- og idéhistorieinteresserede. Hume skriver i et let forståeligt sprog, og oversættelsen til dansk gør, at bogen ikke kun er for lærere og studerende på højere læreanstalter. På den anden side er bogen ikke en der lånes, blot fordi den udstilles.

David Hume, 1711-1776, er en af de store engelske filosoffer. Han kommer efter Hobbes, Locke og Berkeley, og gør på en måde op med dem. Han er samtidig med Rosseau og giver inspiration til Kant. Han har således en stor rolle i filosofiens historie Han beskæftigede sig med erkendelsesfilosofi og med moralske problemstillinger. Han viser, at erkendelse af virkeligheden er baseret på relationerne mellem årsag og virkninger, men at man ikke nødvendigvis kan drage generelle slutninger ud fra enkelte observationer. Hans morallære er, at mennesket gør gode ting, ikke af egoisme, som Hobbes hævdede, men på grund af den generelle samfundsnytte.

Hume skrev mange små artikler om de to hovedområder, men de blev endeligt redigeret af ham i de to store "En undersøgelse af den menneskelige forstand" og "En undersøgelse af moralens principper". Hobbes undersøgelser er ikke tidligere oversat til dansk, så der er ikke noget at sammenligne med.

I tillæg til Undersøgelser er der også i bogen en oversættelse af hans egen lille selvbiografi. Oversætteren giver en kort introduktion til filosoffen og hans forfatterskab. Bogen er en god introduktion til David Hume.


Jyllands-posten

d. 4. sep. 2010

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 4. sep. 2010


Kristeligt dagblad

d. 25. okt. 2010

af

af

Asger Brandt

d. 25. okt. 2010


Information

d. 15. okt. 2010

af

af

Steen Nepper Larsen

d. 15. okt. 2010


Information

d. 15. okt. 2010

af

af

Steen Nepper Larsen

d. 15. okt. 2010