Bogen favner bredt, indbydende og panorerende, et mix af korte tekster og et righoldigt billedmateriale. Den kan dels læses af interesse, dels understøtte undervisningen i folkeskolens ældste klasser. En udgivelse der med titel og forsideillustration fra de glade maj-dage 1945 næppe fordrer yderligere formidling.
1930-50, 20 år hvor social nød, arbejdsløshed, stærke ideologier, krig og besættelse synes at determinere alt, men også en tid hvor ungdommen fandt åndehuller og gjorde "oprør": kulturradikalisme, jazz, en ny pædagogik og en ny (sexual)moral, swingpjatter, modstandskamp og for enden af 1940'erne et håb om en ny tid med gryende velstand. Som i tidligere bind i serien med fokus i en dagligdag hvor almindelige mennesker færdes og kommer til orde. Meget kendes fra andre sammenhænge: Morten Nielsen, dr. Leunbach, Inger Merete Nordentoft m.fl.
Tiden er udødeliggjort takket være Lise Nørgaards Matador. En lidt ældre titel er Richard Andersens Danmark i 1930'erne, 1968, og om samme årti se Litteratursiden: www.litteratursiden.dk/sw112474.asp. Litteraturen om 1940'erne med besættelsen er endnu mere omfangsrig. Dansk socialhistorie. Bind 6-7 (begge 1980) dækker alle 20 år. En anden netressource kunne være www.pladstilosalle.dk om arbejderbevægelsen.
Historieskrivning i øjenhøjde i en introducerende fremstilling der udover at være en fin "appetizer" til videre læsning tillige illustrerer de store forandringer der er sket i Danmark løbet af godt 50 år.