Den tyske tv-serie Vores mødre, vores fædre skildrer fem venners skæbne under 2. verdenskrig og henvender sig til alle med interesse for Nazityskland og dets sammenbrud. Men titlen signalerer også generationsskildring og er også at betragte som en studie af tyskeres liv og valg under ekstreme forhold. Serien kan derfor formidles som en introduktion til epoken og et oplæg til debat om skyld og ansvar, soning og forståelse.
Berlin 1941. Brødrene Wilhelm og Friedhelm skal som soldater til Østfronten og mødes til afsked med Charlotte, der er sygeplejerske, og Viktor og Greta, som er kærester. Brødrene og Charlotte oplever krigens rædsler på nærmeste hold, mens Greta hjemme prostituerer sig for en sangkarriere og et pas til Viktor, som er jøde. Vores mødre, vores fædre, 2013 er interessant som endnu et eksempel på den filmiske tyske historieskrivning foretaget af børnebørnene til de mennesker, som deltog i begivenhederne, og som nu prøver at forstå, hvad der egentlig foregik og hvorfor. Som fx også Der Untergang, 2004.
Krigsskildringerne er båret af samme æstetik som Steven Spielbergs Saving Private Ryan, 1998 og tv-serien Kammerater i krig, 2001 med vekslen mellem ultranærbilleder og store scenarier. De tyske soldaters skift fra overmod til desillusioneret fortabelse ses også i Stalingrad, 1993, og periodens holdningsstemning er forbilledligt skildret i Philip Kerrs romaner i Berlin noir serien.
Spændende og anbefalelsesværdig krigsserie med stof til tanken.