Bøger / faglitteratur

Veje ud af kommunernes økonomiske klemme : seks mulige velfærdsfremtider


Beskrivelse


Seks scenarier for mulige fremtider for kommunerne. Scenarierne søger at imødegå udfordringerne med at bevare og styrke velfærdsstaten.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. jan. 2012

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 18. jan. 2012

Denne bog henvender sig til alle, der arbejder med at nytænke og udvikle den kommunale sektor, hvad enten de er valgte eller ansatte. Især hvis man skal arrangere fremtidsscenarier eller workshops i kommunerne, vil den være nyttig.

Uffe Palludan, der er selvstændig konsulent og fremtidsforsker med en fortid i AKF, Instituttet for Fremtidsforskning og Finansministeriet, er en ivrig deltager i debatten om det offentliges udvikling. Sidste år udkom hans Velfærd i klenmme, som udpegede en række betydelige udfordringer, som vores velfærdsmodel står overfor. Denne gang er hans ærinde at udpege en række visioner, som kommunerne kan bruge i deres arbejde med at beskrive en mulig fremtid. Han tegner seks forskellige scenarier op: Markedskommunen, Fokuskommunen, Den professionelle kommune, Fællesskabskommunen, Den globale Kommune og Den nye velfærdskommune. Palludan skitserer indledningsvis den argumentation, han bragte i Velfærd i klemme men bruger så i øvrigt størstedelen af bogen til at beskrive de forskellige scenarier og deres konsekvenser. Det er en praktisk orienteret bog, men den er et velskrevet og væsentligt indlæg i debatten om velfærdssamfundets udvikling.

Bogen er en fortsættelse af forfatterens Velfærd i klemme men de to bøger kan - selvom de udgør et hele - læses hver for sig.

Uffe Palludan skitserer på en praktisk måde seks forskellige scenarier for, hvordan fremtidens kommuner kan udformes, så de vil være rustet til at møde fremtidens udfordringer.


Danske kommuner

Årg. 42, nr. 29 (2011)

af

af

Lars Lundgaard

Årg. 42, nr. 29 (2011)