Bøger / faglitteratur / sygehistorier

Venteværelset - en døendes fortællinger om livet


Beskrivelse


I form af en række samtaler mellem hospicesygeplerske Rita Nielsen og den døende, 37-årige Jacob Harder gives et indblik i den døendes tanker og refleksioner om livet, døden, sygdommen, relationerne til familien og hvad der giver mening når døden er nær.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. juni 2010

af

af

Laura Michelsen

d. 3. juni 2010

Bogen henvender sig til alle levende med opfordringen til at blive mere nærværende og bevidste om hvilke værdier, vi vil leve vores liv efter. Den kan både være en trøst og støtte for andre døende og pårørende til døende, og kan læses af alle med interesse for, hvad der rører sig i et menneske i grænselandet mellem liv og død.

Bogen udgøres af en række samtaler mellem hospice sygeplejerske Rita Nielsen og 37-årige Jacob Harder, der er uhelbredeligt syg af kræft. Indledningsvis fortæller Rita Nielsen lidt om Jacobs sygdoms- og livshistorie og om baggrunden for bogens tilblivelse. De efterfølgende samtaler finder sted i månederne umiddelbart inden Jacobs død i august 2009. Samtalerne kredser alle om mere eller mindre abstrakte, på forhånd fastlagte temaer, fx mødet med sygehusvæsenet, relationer, lykke, hverdagen og det åndelige. Samtalerne er gengivet direkte i replikform med Jacobs kommentarer i kursiv. De tegner et billede af et meget indsigtsfuldt og reflekteret menneske, som ikke er blevet mindre eller stakkels af sin sygdom.

Rita Nielsen har i 2005 udgivet bogen At være sig selv - at blive sig selv med undertitlen "den åndelige dimension hos døende mennesker", der er en videnskabelig undersøgelse baseret på kvalitative interviews og dermed en helt anden bog om det samme emne.

Bogen giver et enstående og respektfuldt indblik i en døendes tankeverden og bringer det væsentlige budskab, at livet som døende er muligt og endda kan rumme lykke.


Kristeligt dagblad

d. 12. juni 2010

af

af

Claus Grymer

d. 12. juni 2010


Fokus på kræft og sygepleje

Årg. 30, nr. 4 (2010)

af

af

Ditte N. Therkildsen

Årg. 30, nr. 4 (2010)


Sygeplejersken

Årg. 110, nr. 14 (2010)

af

af

Jorit Tellervo

Årg. 110, nr. 14 (2010)