Storværk med 40 begreber som former vores virkelighed. For læsere med interesse for humanvidenskab.
Redaktørerne Mikkel Bille, Anders Engberg-Pedersen og Karen Gram-Skjoldager skriver, at humaniora ikke må nedprioriteres til fordel for de naturvidenskabelige discipliner og har samlet 40 danske forskere, som hver især bidrager med tekster om hvad humaniora gør for og ved samfundet. I kapitler som "Mennesket som individ", "Mennesket som socialt væsen", "Mennesket og teknologierne", "Menneskets videnskab" m.fl. skriver forskerne om begreber som forklarer samt former vores moderne samfund. Udvalgte begreber som livsverden, ondskabens banalitet, humankapital, postmigration, bullshit, karismatisering, medialisering, orientalisme, paradigme, tankens afkolonisering m.fl. fremhæves for at formidle forskelligheden i den humanistiske forskningstradition. "Når et begreb først er opfundet,(...) kan det bruges som et værktøj - et greb om man vil - til at gribe ind i virkeligheden både for at forstå den og for at ændre den." Sidst i værket findes oversigt over forfatterne.
Et nødvendigt værk som går bagom begreber udviklet af humanistiske forskere. Savner man argumenter for humanioras nødvendighed, er værket fantastisk godt til at give indsigt i den humanistiske forsknings betydning samt dets samfundsmæssige indflydelse.
Af andre titler om humanioras betydning samt position findes fx: Videnskabsteori for humanistiske fagFrygt ikke frihed og Frygt ikke frihedAf andre titler om humanioras betydning samt position findes fx: Videnskabsteori for humanistiske fag og .