Bøger / faglitteratur / undersøgelser

Verdens bedste politi : politireformen i Danmark 2007-2011


Beskrivelse


Hvordan ser verdens bedste politi ud? Helt centralt er, at befolkningen har tillid til politiet. Politiet er i mange henseender retssystemets frontlinje; det er den del af retssystemet, flest borgere kommer i kontakt med (for mange også den eneste). Politiet er samtidig på mange områder statens repræsentanter, og har befolkningen ikke tillid til politiet, har samfundet et demokratisk problem. Har man ikke tillid til, at politiet vil og kan tage affære, når det er nødvendigt, ligger vejen til selvjustits og selvtægt åben. Herudover opregner forfatterne tilgængelighed for borgerne og mulighed for kontakt, tryghed i forhold til kriminalitet og effektivitet i opklaringen af forbrydelser, ordensproblemer samt sager der skal afgøres i rimelig tid. Denne bog er resultatet af et samarbejde mellem forfatterne og Rigspolitiet der blev indgået i 2006 med formålet at evaluere den forestående politireform. I årene frem mod 2006 havde Danmark på mange måder et af verdens bedste politikorps. Målt med internationale alen havde tilliden til politiet gennem en længere årrække ligget i top. Men hvis det danske politi faktisk kunne siges at være et af verdens bedste, er det nærliggende at spørge, hvorfor politiets skulle reformeres i så omfattende grad, som tilfældet blev? Bogen tilbyder et indblik i politireformen, dens grundlag, konsekvenser og forbedringer.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. okt. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 3. okt. 2011

Smal målgruppe blandt læsere som fagligt eller politisk interesserer sig for politiets arbejde. Opgavebrug på videregående uddannelser.

De tre forfattere præsenterer her i akademisk form resultatet af et analyse- og evaluerings-arbejde af politireformen, som starter 2006. I forordet står således: "Vi vil her takke daværende rigspolitichef Torsten Hesselbjerg for, at han valgte at finansiere denne evaluering." Indledningen redegør for undersøgelsens baggrund, indhold og metode. Og her forklares, at forfatterne i bogen, qua det omfattende datamateriale, vælger at koncentrere sig om "de dele af materialet, der direkte har forbindelse til de centrale spørgsmål om tilgængelighed, tilfredshed, effektivitet og forebyggelse". Bogen er i 3 dele. Første del redegør for reformens indhold, og hvad der er sket efter reformen 2006 frem til 2010. Samme del fokuserer desuden på, hvordan reformen påvirker politiarbejdet, fordele og ulemper set fra politiets side. Herunder interviews om det forebyggende arbejde. Anden del er et øjebliksbillede af "tingenes tilstand ved udgangen af 2010" og ser bl.a. på borgernes indtryk af politiets synlighed og tilgængelighed. Afsluttende del opsummerer evalueringen af reformen, sammenligner med udlandet, og perspektiverer.

Der findes ikke tilsvarende undersøgelser af politireformen fra 2006. Kronologisk om politiarbejde Politi 1682-2007 af Henrik Stevnsborg.

En akademisk undersøgelse af politireformen med hyldeplads alene på de største biblioteker.


Nordisk tidsskrift for kriminalvidenskab

Årg. 100, nr. 2 (2013)

af

af

Tor-Geir Myhrer, Gunnar Thomassen, Jon Strype

Årg. 100, nr. 2 (2013)


Ugeskrift for retsvæsen

[Årg. 146], nr. 4 (2012)

af

af

Henrik Stevnsborg

[Årg. 146], nr. 4 (2012)