Bøger / faglitteratur / biografier

Verner Panton : miljøer, farver, systemer, mønstre


Beskrivelse


Om dansk designs enfant terrible, Verner Panton (1926-1998). Modsat hans samtidige, arbejdede han sig væk fra det organiske og mod det maskinelle og massefremstillede i kunststoffer og klare farver.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. sep. 2017

af

af

Martin Jørgensen

d. 15. sep. 2017

Værk i stort format om en af dansk designs store personligheder. For designinteresserede og studerende.

Som en af efterkrigstidens danske designere Verner Panton anderledes, og arbejdede væk fra det organiske og mod det maskinelle og massefremstillede i kunststoffer og klare farver. Som designer stillede han store krav til materialer, tilvirkning og producenter, hvilket får hans møbler, objekter og rum til at stå helt for sig selv. For Panton er oplevelsen og eksperimentet vigtigere end siddekomfort og kælen for publikum. Bogens tekst fortæller gennem en række kapitelnedslag i Pantons univers, om hans arbejde med farvesystemer, kreativitet, hans samtid og Pantons særegne tilgang til funktionalistisk design. De ledsages af fotos fra hans mange miljøer og produkter. De to forfattere er lektorer ved Kunstakademiets Designskole og Københavns Universitet.

En fantastisk lækker udgivelse med masser af farver, fotos og indgansvinkler til denne ener i dansk design. Billederne får lov til at dominere mange sider og spiller fint sammen med teksten, der kommer vidt omkring denne kompromisløse designer og hans metode og tanker. En vaskeægte coffeetablebook, man får lyst at bladre og fordybe sig i.

Den noget kortere Verner Panton kommer omkring Panton, men slet ikke i samme omfang.


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2004

af

af

Helle Winther Olsen

d. 15. okt. 2004

Verner Panton (1926-1998) var den danske arkitekt og designer som allerede i 1960'erne brød med den gennemgående opfattelse af dansk møbeldesign og lod sig inspirere af både det nye plastmateriale og af popkulturen. En rigtig udansk enfant terrible i designkulturen, som vendte op og ned på vores forestillinger om former og farver til boligen og det offentlige rum og producerede disse organiske, psykedeliske, farverige produkter der i den grad er kommet i fokus med hele retrobølgen. Det er nærliggende at sammenligne denne udgivelse med Jens Bernsen: Verner Panton, 2003, for umiddelbart er der mange ligheder - lige fra titlen til bøgernes format og illustrationsmateriale (naturligt nok). Men hvor Jens Bernsens bog er vennen og beundrerens tekstkorte introduktion, er denne nyeste bog den analyserendes, lektorens, gennemgang. Der er selvfølgelig en gennemgang af Pantons arbejder, men der lægges mere vægt på Pantons betydning i både nationale og internationale sammenhænge, hans inspirationskilder og hans indplacering i tidens kulturelle strømninger. De to bøger står således godt side om side og danner et fint grundlag for både den alment interesserede og for den studerende (fra gymnasieniveau).


Politiken

d. 26. dec. 2017

af

af

Lars Hedebo Olsen

d. 26. dec. 2017


Jyllands-posten

d. 31. okt. 2004

af

af

Lise-Lotte Klitgaard

d. 31. okt. 2004