Bøger / faglitteratur til børn

Vi fik ikke sagt farvel! : flygtningebørn i Afrika fortæller i ord og billeder


Beskrivelse


Børn fra Sudan, Somalia og Etiopien fortæller, hvorfor de blev flygtninge. Børnenes historier og billeder er sat sammen med baggrundsinformation om de forskellige lande.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 18. dec. 2018

En smukt udstyret fagbog om en særlig udsat gruppe blandt flygtninge, nemlig børn der har mistet deres familier. Med udgangspunkt i 3 lande, Sudan, Somalia og Etiopien, fortælles om børn, derer flygtet som følge af krig, katastrofer, sult og sygdom m.v. Bogen er en fin blanding af baggrundsstof om de enkelte lande, flygtningeproblemet generelt samt 3 fly gningebørns personligeberetninger om deres liv, om hvordan de blev flygtninge og havnede i en stor flygtningelejr i Kenya. Her er det lykkedes at åbne op for børnenes ofte traumatiske oplevelser bl.a. via fortælle- ogtegneprojekter, som delvist er denne bogs grundlag. Nogle af børnenes fabler og eventyr er med, og bogens illustrationer udgøres for en stor del af disse børns tegninger af egne oplevelser, smuktgengivet i varme farver og stor størrelse suppleret af fine farvefotos og instruktive tegninger, kort m.v. Der er efterskrift om Rwanda og forskellige hjælpeorganisationer samt aktivitets- ogundervisningsforslag og litt.henv. Bogen er velskrevet, flot udstyret og giver god baggrund for såvel bedre forståelse som indlevelse i flygningenes baggrund og ofte voldsomme oplevelser. Nogle afdisse børn havner i vestlige lande bl.a. Danmark. Kan læses fra ca. 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

I 1994 nåede verdens flygtninge op på 19 millioner, heraf halvdelen børn. Dertil kommer ca. 20 millioner internt fordrevne. I denne bog gøres der rede for situationen på Afrikas Horn medoversigtsartikler og rids over udviklingen i Sudan, Somalia og Etiopien. Centralt står beretningerne fra flygtningebørn i aldren 10 til 17 år. Deres egne oplevelser og små fantasihistorier. Isærfaktaafsnittene er svære. De har kommentatorsprogets abstraktionsniveau og indbyggede afstand. Med bemærkelsesværdig optimisme forbigås FN's katastrofale nederlag i Somalia. Børneteksterne er meredirekte, men lider naturligt nok af ensformig syntaks og et sprog fattigt på detaljer. Vi kommer ikke problemerne på nært hold eller lærer børnene rigtigt at kende. Bogen ønsker at gøre op medopfattelsen af 3. verdens-borgere som en anonym masse, man ikke kan forholde sig til. Det er ikke lykkedes i fuldt omfang. Teksterne henvender sig til de ældste elever, som nok vil findetegningerne lidt for billedbogsagtige.De kan til gengæld bruges på mellemtrinnet, for de rummer både information og samtalestof. I mindre bidder som delemner og samtale / diskussionsoplæg kanbogen anvendes fra 3.-10. klasse.


Folkeskolen

Årg. 112, nr. 23 (1995)

af

af

Finn Sørensen

Årg. 112, nr. 23 (1995)