Bøger / skønlitteratur / roman

Vi giver aldrig op


Beskrivelse


Fremtidsroman fra England om en tidligere skuespillerinde, der tager kampen op mod den amerikanske besættelsesmagt efter udmeldelsen af EF.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

2007

Genudgivelse af roman fra 1972, dansk 1. udgave 1974. Det er nærmest en spændingsroman fra engelske Cornwall i en tænkt fremtid (efter interiør m.v. at dømme, ca. midt i 1970'erne), hvor England har meldt sig ud af Fællesmarkedet og i stedet har indgået en union med USA. Da en lille gruppe borgere har vist lydighedsnægtelse, bliver området besat af den amerikanske marine, og der indtræder undtagelsestilstand. Den 20-årige Emma, der bor hos sin gamle farmor sammen med seks adoptivbrødre i alle aldre, er historiens fortæller. Der er mange detaljer og forviklinger, men alt foregår på det relativt harmløse og overfladiske plan, også selv om der sker noget så dramatisk som et mord på en soldat, som personerne hjælper hinanden med at skjule. Bogen er velskrevet og flydende fortalt, men kan ikke rigtigt hamle op med vor tids spændingsromaner. Måske kan den underholde ældre lånere, der sætter pris på en lidt spændende historie uden for meget blod og her helt uden sex. Men yngre læsere vil formentlig kede sig og blive irriterede over den gammeldags, gnidrede skrifttype. Det har ikke været muligt at sammenligne med 1. udgave, men sidetallet er det samme, og jeg gætter på at der er tale om et uændret genoptryk med nyt omslag. Forsiden viser et kønt ungt kvindeansigt på en baggrund af bølger. Bagsideteksten tager ikke højde for at bogens fremtid ligger ca. 30 år før vores nutid.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Anna Elise Møldrup

d. 19. dec. 2018

En slags fremtidsroman, hvor England er trådt ud af EF og de hjælpsomme amerikanere er i færd med at etablere en "union" i forståelse med den engelske regering, men da de gør landgang i Cornwall, møder de en værdig modstander i en firsårig tidl. skuespillerinde og hendes adoptivsønner i alderen 18 til 3 år. Fortælleren er hendes sønnedatter, der i begyndelsen ikke er ganske uimponeret af en charmerende amerikansk officer. Efterhånden får bedstemoderen dog organiseret hele omegnens befolkning, så besættelsesmagten må trække sig tilbage og modstandsbevægelsen breder sig med held til det øvrige land. Det er faktisk en alvorlig historie men serveret i en meget humoristisk form og ligeså veldrejet som Rebecca.


Fyens stiftstidende

d. 31. dec. 1974

af

af

Benni Lindhardt

d. 31. dec. 1974


Aalborg stiftstidende

d. 12. okt. 1974

af

af

Valdemar Hein

d. 12. okt. 1974


Jyllands-posten

d. 18. nov. 1974

af

af

Flemming Chr. Nielsen

d. 18. nov. 1974