Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Videbegær : oplysning, børnelitteratur, dannelse


Beskrivelse


Børn kan ligesom voksne udvikle og danne sig selv gennem tekster. Den tanke opstår omkring 1750, og dermed styrkes muligheden for at udgive børnelitteratur. Den bagvedliggende idé er, at også børn kan være selvstændige, videbegærlige og måske endda oplyste individer, der er modtagelige for æstetiske udtryk. Videbegær beskriver, hvordan forestillingen om litteratur for børn kommer til udtryk i midten af 1700-tallet og i dag. I de valgte eksempler tolkes refleksion og nydelse som to sider af samme sag, og det peger på et opgør med den gængse romantiske skelnen mellem læsning for at opnå viden og læsning af hjertets lyst.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. aug. 2012

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 30. aug. 2012

Målgruppen er fx bibliotekarer, lærere, pædagoger, andre forskere og lign., der søger viden om børnelitteratur på akademisk niveau. Kan bruges til opgaver på forskellige videregående uddannelser.

Nina Christensen er lektor ved Aarhus Universitet, og har bl.a. også skrevet Den danske billedbog. Teori, analyse, historie fra 2003. Hendes nye bog er et børnelitteraturhistorisk værk på akademisk niveau, som fortæller og analyserer børnelitteraturens opståen og udvikling fra omkring 1750. Bogen tager pædagogisk velfungerende udgangspunkt i mange eksempler på tekster, så forskellige som Den Lille Idas Blomster fra 1835 af H. C. Andersen og Djævelens lærling af Kenneth Bøgh Andersen fra 2005. Bogens ide er "kaste et ny blik på børnelitteraturen" og NC skriver bl.a.: "Udgangspunktet er, at der findes en anden - og mindst lige så vigtig - tradition inden for børnelitteratur, nemlig traditionen fra oplysningstiden". Hun skriver videre om bogens to formål: "Den vil undersøge forestillinger om samspillet mellem barn, lærdom, fiktion og dannelse på dette tidspunkt. Samtidig vil den vise, hvordan man i tekster for børn fra vor tid kan iagttage elementer af Oplysningens børnelitteratur." Bogen kræver en akademisk rutineret læser.

Ikke andre værker på dansk om børnelitteratur med samme nyskabende udgangspunkt og formål. Om børnelitteratur i øvrigt fx Børnenes litteraturhistorie af Torben Weinreich.

For interesserede et værk af absolut blivende værdi. Mest relevant for større biblioteker.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 20. dec. 2012

af

af

Heidi Friborg Christophersen

d. 20. dec. 2012


Kristeligt dagblad

d. 5. jan. 2013

af

af

Sara Nørholm

d. 5. jan. 2013


Weekendavisen

d. 4. jan. 2013

af

af

Klaus Rothstein

d. 4. jan. 2013


Børn & bøger

Årg. 65, nr. 8 (2012)

af

af

Eiler Jensen

Årg. 65, nr. 8 (2012)


Standart

Årg. 27, nr. 3 (2013)

af

af

Sara Ejersbo Frederiksen

Årg. 27, nr. 3 (2013)