Bøger / faglitteratur / erindringer

Vidner fra holocaust : 10 kvindeskæbner


Beskrivelse


10 jødiske kvinders fortællinger om hvordan de overlevede nazisternes koncentrations- og udryddelseslejer under 2. verdenskrig. Kvinderne blev født i Europa mellem 1921 og 1935.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. okt. 2014

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 9. okt. 2014

Det er forfærdende beretninger om fornedrelse, angst og tab, som ti overlevende kvinder fra Hitlers dødslejre her fortæller. Erindringerne retter sig ikke kun mod dem, der traditionelt læser biografier og bøger om holocaust. De vil røre alle, der får dem mellem hænderne..

Jakob Lothe, der er formand for en norsk menneskerettighedskomité, bringer her beretninger fra ti kvinder, som oplevede og overlevede ophold i de tyske dødslejre. Han gør det, fordi kvindernes stemmer, alene af den grund at færre kvinder overlevede, ofte mangler i koret fra dødslejrene. De medvirkende kvinder er fra 80 år og opefter og fortæller nøgternt om deres barn- og ungdom i lejrene. Bogen kobler sig til et norsk projekt, som søger at samle de sidste overlevendes beretninger fra holocaust med henblik på at sikre erindringen om det forfærdelige.

De ti beretninger om ondskab er holdt i en usentimental tone. De svinger fra det overordnede til en erindring om, hvor tungt tabet ef en simpel ørering kunne føles for en 8-årig pige, som var alene i en verden af drab og ondskab. Lothe gør desuden rede for norske forhold og forskelligt omkring udgivelsen, men de fremragende erindringsglimt kan sagtens stå alene..

Der findes mange erindringer om et liv i kz-lejrene. Disse ligger tæt op ad Werber, To ringeDe mistede, men også Mendelsohns De mistede trænger sig påDer findes mange erindringer om et liv i kz-lejrene. Disse ligger tæt op ad Werber, To ringe, men også Mendelsohns trænger sig på.


Kristeligt dagblad

d. 24. okt. 2014

af

af

Bent Blüdnikow

d. 24. okt. 2014