Bogen er tilrettelagt, så den kan anvendes af børn og unge i folkeskoler, efterskoler, gymnasier og indenfor foreninger, museer og andre områder, hvor der arbejdes med historiske emner.
Bogen indledes med et afsnit om vikingerne i Danmark, deres bolig og daglige måltider ud fra den viden forskere har fået gennem analyser af arkæologiske fund og skriftlige kilder. I næste afsnit følger en gennemgang inddelt efter hovedingredienser som kunne være grise, køer, får, fjerkræ og fisk. Derefter følger et afsnit om grød, brød, frugt, drikkevaner og spisevaner. Bogen slutter med opskrifter på retter som fx trællegrød, fiskesuppe, lammegryde og en beskrivelse af, hvordan man kan tilberede grubemad med ribbenssteg og lammekølle ved hjælp af glohede sten i et hul nede i jorden. Bogen er skrevet af danske forskere og illustreret med små tegninger i dæmpede farver.
Der er indenfor de senere år udkommet flere bøger om vikingemad, som denne kan sammenlignes med. Mad og madlavning i vikingetiden fra 2009 er oversat fra engelsk og indeholder mere om vikingernes daglige liv i Nordeuropa og færre opskrifter. Vikingekogebogen fra 2000 er oversat fra norsk, medtager flere opskrifter også fra det øvrige Nordeuropa og er illustreret med farvefotografier.
Bogen indeholder både let forståelige tekster om vikingetiden i Danmark og en række meget anvendelige opskrifter for børn og unge på vikingemad.