Populærvidenskabelig, dramatiseret introduktion til vulkanen Vesuv, dens udbrud, geologi og kulturhistoriske betydning. For et bredt publikum fra de øverste klasser i folkeskolen.
Rejselederen og den selvlærte vulkanekspert har skrevet en håndfuld bøger om vulkaner. I denne er Vesuv omdrejningspunktet for gennemgang af de forskellige udbrud, deres historie og sandsynlighed og omfang af fremtidige udbrud. Med højdepunkter som fx Pompeji og Herculanum, 1631 og 1779. De tre andre vulkanske områder Campi Flegrei, Etna og Stromboli er gennemgået mere sporadisk. Bogen veksler mellem forfatterens egne beskrivelser, øjenvidneskildringer og bidrag fra danskere gennem tiderne. Udover selve udbruddene gennemgår bogen vulkaners symbolske betydning i fx religion, kultur og mytologi. Bogen er gennemillustreret med fotoer i sort-hvid og farve.
Forfatteren øser, som i sine tidligere bøger om vulkaner, af sin gedigne historiske, geologiske og kulturhistoriske viden om emnet. Han viser også her rejselederens tæft for "den gode historie" omkring et i forvejen spektakulært emne, vekslende mellem dramatiserede skildringer, fakta og gribende øjenvidneskildringer. Gerne med en dansk forbindelse hvor dette lader sig gøre.
Vulkaner er et evigt efterspurgt emne, ikke kun når en går i udbrud, se fx EyjafjallajökullVulkaner, 2010. Siden er fx udkommet Vulkaner der er mere generel er et evigt efterspurgt emne, ikke kun når en går i udbrud, se fx Eyjafjallajökull, 2010. Siden er fx udkommet der er mere generel.