Bøger / faglitteratur

Vygotskij om læring som udviklingsvilkår : kapitler af Lev Vygotskijs Pædagogisk psykologi og hans artikel "Forholdet mellem oplæring og udvikling" : kommenterede som historie og aktualitet


Beskrivelse


Tekster af Lev Vygotskij (f. 1896), hvor grundideerne bl.a. er, at den enkelte elev udvikler sin personlighed og kreativitet, og at undervisningens forudsætning er elevernes interesse og behov. Kommentarerne sætter teksterne ind i en historisk kontekst og perspektiverer dem i forhold til den indflydelse, Vygotskijs tænkning har haft på vor tids syn på pædagogik og praktisk undervisning.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2004

af

af

Henrik Munch Halvorsen (skole)

d. 15. okt. 2004

Vygotskij om læring som udviklingsvilkår er et omfattende og grundigt værk, som er baseret på et af Lev Vygotskijs tidlige værker Pædagogisk psykologi samt hans artikel Forholdet mellem oplæring og udvikling. Pædagogisk psykologi udkom første gang helt tilbage i 1926 og er den eneste af hans bøger som udkom, mens han levede. Bogen blev forbudt i midten af 1930'erne og kom først ud til offentligheden igen i 1991. I denne bog præsenterer Gunilla Lindqvist udvalgte kapitler, som hun har valgt ud fra deres aktualitet i nutidens pædagogiske debatter. Kapitlerne afsluttes med, at Lindqvist kommenterer Vygotskijs teorier ved at sætte dem ind i deres historiske kontekst samt ved at trække paralleller op til nutidens aktuelle pædagogiske debatter. Bogen er meget anvendelig på de pædagogiske uddannelser, men kan også anvendes på skoler og institutioner, hvor der er behov for pædagogiske diskussioner. Vygotskijs teorier er stadig aktuelle, et godt indlæg i den pædagogiske debat og en god inspirationskilde til udvikling af undervisningen.


Folkeskolen

Årg. 122, nr. 13/14 (2005)

af

af

Mogens Hansen

Årg. 122, nr. 13/14 (2005)


Dansk pædagogisk tidsskrift

2005, nr. 2

af

af

Lene Tanggaard

2005, nr. 2