Bøger / skønlitteratur / roman

Psykosens hale


Beskrivelse


Autofiktiv kortroman og selvstændig afslutning på trilogi, der kredser om fortællerens selvoplevede psykose. Til læsere af dansk samtidslitteratur med særlig interesse for klasseskel, identitet og psykisk sygdom.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. feb. 2024

af

af

Michelle From Hoxer

d. 2. feb. 2024

Autofiktiv kortroman og selvstændig afslutning på trilogi, der kredser om fortællerens selvoplevede psykose. Til læsere af dansk samtidslitteratur med særlig interesse for klasseskel, identitet og psykisk sygdom.

Romanen, som er tredje bind i Kenneth Jensens trilogi, Tragedie plus tid gange niHåbet (bind 1) og Håbet (bind 2), strækker sig over en årrække og begynder med en skildring af tiden omkring den mandlige fortællers første psykose (1999-2000). I sidste del springer handlingen til femten år senere, hvor han er gået fra et ensomt liv som dambrugsarbejder i den jyske provins til feteret forfatter i hovedstaden, omgivet af kunstnere og intellektuelle. Flytningen og den klasserejse, han foretager, beskrives i bogen som "det sværeste jeg hidtil havde gjort", og fortælleren har bl.a. svært ved at falde til i det nye miljø, hvor han føler sig fremmedgjort og forkert, ligesom det også er tilfældet hjemme hos forældrene i Nordjylland. Den tilbagevendende psykose og dens invaliderende vrangforestillinger plager fortælleren og hans sociale og kunstneriske livRomanen, som er tredje bind i Kenneth Jensens trilogi, Tragedie plus tid gange ni (bind 1) og (bind 2), strækker sig over en årrække og begynder med en skildring af tiden omkring den mandlige fortællers første psykose (1999-2000). I sidste del springer handlingen til femten år senere, hvor han er gået fra et ensomt liv som dambrugsarbejder i den jyske provins til feteret forfatter i hovedstaden, omgivet af kunstnere og intellektuelle. Flytningen og den klasserejse, han foretager, beskrives i bogen som "det sværeste jeg hidtil havde gjort", og fortælleren har bl.a. svært ved at falde til i det nye miljø, hvor han føler sig fremmedgjort og forkert, ligesom det også er tilfældet hjemme hos forældrene i Nordjylland. Den tilbagevendende psykose og dens invaliderende vrangforestillinger plager fortælleren og hans sociale og kunstneriske liv.

Uforstilt selvbiografisk beretning, fortalt i et ukunstlet sprog. Forfatterens villighed til at gå ind i det besværlige stof giver bogen en særlig sårbarhed.

Klasseforskel og land vs. by er også fremtrædende hos Glenn Bech i både FarskibetJeg anerkender ikke længere jeres autoritetHungerhjerte og Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet. Selvbiografisk fremstilling af psykose findes fx i Karen Fastrups HungerhjerteKlasseforskel og land vs. by er også fremtrædende hos Glenn Bech i både Farskibet og . Selvbiografisk fremstilling af psykose findes fx i Karen Fastrups HungerhjerteKlasseforskel og land vs. by er også fremtrædende hos Glenn Bech i både Farskibet og Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet. Selvbiografisk fremstilling af psykose findes fx i Karen Fastrups .


Weekendavisen

d. 19. jan. 2024

af

af

Lars Bukdahl

d. 19. jan. 2024