Bøger / faglitteratur / barndomserindringer

Barakkerne : min danske og tyske barndom i efterkrigstidens Flensborg


Beskrivelse


Selvbiografi af Rolf Erbst (f. 1946) om livet i efterkrigstiden i en barak i udkanten af Flensborg. I barakkerne var livet hårdt og de fleste havde sår på sjælen fra krigen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. feb. 2013

af

af

Henrik H Pedersen

d. 18. feb. 2013

Bogen har særlig interesse for læsere af biografier og barndomserindringer som foregår i Sønderjylland og grænselandet mellem Tyskland og Danmark i forbindelse med tiden efter 2. verdenskrig, herunder især ældre mandlige lånere.

Rolf Erbst er født i Flensborg i januar 1946 og oplevede i årene efter krigen den barske tid præget af stor fattigdom. Han gik i dansk skole og fortæller i sine erindringer om opvæksten i "barakkerne" i Flensborgs udkant. Her boede flygtninge fra østprovinserne og krigsenker foruden mange hjemløse efter krigen. Med en traumatiseret mor som et usikkert holdepunkt, fortæller Rolf Erbst, i en ligefrem stil, en barsk historie. Bogens forskellige historier giver samtidig et billede af dansk-tyske forhold i grænselandet i årene efter krigen, herunder også en del om forfatterens skoleopvækst. Bogen er uden fotos inden i, men forsiden viser Nørreport i Flensborg.

Rolf Erbsts bog kan delvis sammenlignes med Karin Johannsen-Bojsens Sydslesvigpige : en opvækst mellem to kulturer i årene 1936-1954, 2004.

Rolf Erbst fortæller i enkel sproglig stil en interessant og ukendt historie fra efterkrigstiden. Kan især formidles til interesserede i dansk-tyske forhold efter krigen og desuden til et ældre mandligt publikum.


litteratursiden.dk

d. 3. dec. 2012

af

af

Hans Christian Davidsen

d. 3. dec. 2012

Der er udkommet en pæn stak barndomserindringer fra Sydslesvig. Stoffet for sådanne erindringer ligger lige for: Opvæksten i samspillet og spændingsfeltet mellem dansk og tysk er grundlæggende en god ...


Sønderjysk månedsskrift

2014, nr. 4

af

af

Mogens Rostgaard Nissen

2014, nr. 4