Litteraturhistorisk værk med en politisk tilgang til den romantiske epoke i europæisk litteratur fra 1790'erne til omkring 1850. Bogen er en forkortet og revideret udgave af en ph.d.-afhandling fra 2010. Henvender sig særligt interesserede og studerende på videregående litteratur- og idehistoriske uddannelser.
Forfatteren, ph.d. og adjunkt ved litteraturhistorie ved Aarhus Universitet, ønsker med nærværende bog at beskrive romantikkens litteratur som andet og mere end fortællinger om inderlighed og private forhold, når det gælder menneskets sjæleliv og naturens skønhed. Periodens litteratur beskæftiger sig også med de fundamentale politiske spørgsmål, der naturligt opstod i kølvandet på den franske revolution. Gennem ide- og litteraturhistoriske nærlæsninger af 3 af periodens hovedværker, nemlig Friedrich Hölderlins brevroman Hyperion, 1797/1799, William Wordsworths selvbiografiske epos The Prelude, 1805 og Victor Hugos historiske roman Klokkeren fra Notre-Dame, 1832, undersøges det, hvordan værkerne er med til at give en forståelse af det moderne demokratis ideer og problemer. Sproget er akademisk og fordrer et vist kendskab til europæisk litteratur- og idehistorie. Forventelige noter og bibliografi.
Hyperion er udgivet på dansk af Politisk Revy i 2010. Klokkeren fra Notre Dame er kommet i flere danske udgaver.
Velunderbygget og tankevækkende litteraturhistorisk værk, der sætter romantikkens europæiske litteratur ind i en politisk kontekst. For større biblioteker.