Utrolig historie om de danskere, der meldte sig som frivillige soldater for at støtte hvidgardisternes Nordfront ved Murmansk og Arkhangelsk i tiden efter den russiske revolution. De mange detaljer fordrer en opmærksom læser, der interesserer sig for dansk og europæisk storpolitik i tiden efter 1. Verdenskrig.
Historikerne Bernadette Preben-Hansen og Michael H. Clemmensen har i Rigsarkivet fundet et hidtil ikke bearbejdet kildemateriale om de godt 200 danskere, der deltog i hvidgardisternes kamp mod bolsjevikkerne omkring Murmansk og Arkhangelsk i det nordlige Rusland. Det viste sig, at hovedkræfterne bag rekrutteringen af de mange eventyrlystne unge mænd, hvoraf flere også havde gode grunde til at komme lidt hjemmefra, lovede mere, end de kunne holde. Omkring en tredjedel af bogen er minibiografier over de frivillige soldater, og disse er ledsaget af fotografier.
Den aktuelle diskussion om frivillige, der lader sig hverve til krigstjeneste i andre lande, er ikke noget nyt fænomen, hvilket denne bog giver et eksempel på. Forfatternes spændende arkivstudier gengives med mange detaljer, hvorfor læseren skal være omhyggelig.
Letlands og Estlands uafhængighedskrig 1918-20 mod Sovjetunionen havde også deltagelse af danske frivillige, og det beskrives i bøgerne Hvor Dannebrog faldt nedFor Dannebrogs ære og For Dannebrogs æreLetlands og Estlands uafhængighedskrig 1918-20 mod Sovjetunionen havde også deltagelse af danske frivillige, og det beskrives i bøgerne Hvor Dannebrog faldt ned og .