Bøger / faglitteratur

Bureaukraterne ta'r magten : fra folkestyre til formyndersamfund


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. aug. 2014

af

af

Søren Brunbech

d. 18. aug. 2014

Kritiske indlæg i samfundsdebatten, der viser hvordan den bureaukratiske spændetrøje udgør en fare for folkestyret.

Ole T. Krogsgaard har en bred erfaring fra det private erhvervsliv og har gennem mange år været en ivrig samfundsdebattør, der bl.a. har gjort sine synspunkter gældende i kronikker i Jyllands-posten. Han er bekymret for, at den stigende bureaukratisering skal undergrave folkestyret, og han giver en lang række eksempler på betænkelig myndighedsadfærd, inden for bl.a. energi- og klimaområdet og udlicitering af offentlig virksomhed, og han henter også eksempler på ineffektivt demokrati fra Kina og Rumænien. Krogsgaard argumenterer for, at den vildtvoksende lovgivning forenkles, og at politikerne sikrer sig et bedre beslutningsgrundlag.

Jeg synes værdien som debatbog i nogen grad svækkes af, at Krogsgaards gennemgang af de mange enkeltsager med eksempler på dårlig embedsførelse og forkerte politiske beslutninger, fylder så meget i forhold til mere principielle diskussioner om, hvordan vi indretter samfundet.

Krogsgaard tager udgangspunkt i de to klassikere: Henning Fonsmarks Historien om den danske utopi, 1990 og Jørgen Dichs Den herskende klasse, 1973, der begge er mere teoretisk funderede i deres samfundskritik. Jacob Mchangamas Fri os fra friheden : en dansk historie om frihed i forfald, 2012, er en debatbog om formynderiets indflydelse på den personlige frihed.


Jyllands-posten

d. 2. sep. 2014

af

af

Ulla Bechsgaard

d. 2. sep. 2014



Informationer og udgaver