Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Den strandede mand : tolv fortællinger om havet og hjertet


Beskrivelse


Tolv sælsomme fortællinger, hvoraf flere foregår i eller ved havet. Et fællestræk er at de indeholder elementer af kærlighed.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 2000

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 5. okt. 2000

Louis Jensens historier har det der kryptiske over sig. Hvad er det egentlig manden mener? Men de udfordrer og pirrer læserens nysgerrighed. Havet og hjertet i bogens undertitel er metaforer for det, som forfatterens bøger altid handler om: livet og kærligheden. Otte af de tolv fortællinger har tidligere været offentliggjorte i forskellige antologier, fire er nyskrevne. Den fælles tematik understreges af Louis Jensens særlige sproglige blanding af poesi, vemod, smerte og humor. Fælles er også blandingen af det hverdagsagtige og det fantastiske. Fortællingerne foregår oftest i genkendelige, typiske danske miljøer, og alligevel er det noget utænkeligt, der udtrykkes. Bedst er Louis Jensen når galskaben er tættest på virkeligheden, sådan som det fx er tilfældet i bøgerne om Karl Kluge og Nøgen (senest 99). I fortællinger som "Klaveret", der handler om savn, og "En anden tredje", om vanskelighederne ved at vælge den rigtige, kommer denne dobbelthed, foreningen af det konkrete og det symbolske lag, overflade og dybde, til udtryk på smukkeste vis. Andre fortællinger har et mere fabulerende præg, formmæssigt udtrykt som eventyr. Denne lille samling giver lejlighed til, i danskundervisningen fra 5. kl., at komme tættere på en forfatter, der aldrig er ligegyldig, der har noget på hjerte.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 2000

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 5. okt. 2000

Louis Jensen kender vi fra flere romaner bl.a. Skelletet på hjul. Han har også skrevet flere fortællinger til antologier, til radio m.m. Nogle af disse fortællinger er med i Den strandede mand. Som undertitlen siger, består bogen af 12 fortællinger, hvoraf ca. halvdelen foregår i eller ved havet. De fleste har også et element af kærlighed i sig. Fælles for de tolv historier er, at de er sælsomme, urealistiske og forunderlige. Det er ikke en bog, som børnene umiddelbart vil efterspørge, da der kræves en del fordybelse og eftertanke for at få det fulde udbytte. Den er derfor bedst egnet til undervisningsbrug, hvor en voksen kan hjælpe med tolkningen af indholdet. Sprogligt er historierne ikke vanskelige, og de kan teknisk set læses af de fleste 12-13årige. Cato Thau-Jensen er mester for forsideillustrationen. Og den abstrakte blå-sorte illustration passer godt til indholdet men vil ikke umiddelbart "sælge" bogen til målgruppen. Alt i alt en anderledes, sælsom bog, som ikke vil få den helt store læserskare blandt folkebibliotekets lånere.


Information

d. 16. okt. 2000

af

af

David Rehling

d. 16. okt. 2000


Politiken

d. 4. nov. 2000

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 4. nov. 2000


Berlingske tidende

d. 25. nov. 2000

af

af

Kari Sønsthagen

d. 25. nov. 2000


Børn & bøger

Årg. 54, nr. 1 (2001)

af

af

Vibeke Lykke

Årg. 54, nr. 1 (2001)



Informationer og udgaver