For folkebibliotekets litterært kræsne læsere, som gerne lader sig sprogligt og eksistensfilosofisk udfordre.
Den polske forfatter, Czeslaw Milosz (1911-2004), modtog Nobelprisen i litteratur i 1980, og nærværende samling udkom i 1997, da Milosz var 86 år gammel. Den oversættes nu for første gang til dansk af vores førende polskoversættere, Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad, som også afslutter bogen med en god beskrivelse af Milosz' liv og forfatterskab. I bogen er samlet 100 små tekststykker, aforismer, forundringsspørgsmål og andre notater om stort og småt i tilværelsen, fortabelse og hukommelse, liv og død. Dette eksempel kan give et godt indtryk af bogens stil: "At tro, at man er vigtig og gradvist indse, at man ikke er det. Den opgave er stor nok til et helt menneskeliv". For den eftertænksomme læser er der således meget inspirerende stof at hente i Milosz' refleksioner, der også for en dels vedkommende også berører poesiens rolle og digterens opgave. Den nydelige bog udgives af det nye forlag Rod&Co, som lederen af litteraturfestivallen CPH:LITT, Ivan Rod, står bag.
Der er også af andre store forfattere, fx Franz Kafka, Elias Canetti, Friedrich Nietzsche, udgivet tilsvarende tekstsamlinger.
En rosværdig udgivelse med den polske nobelprismodtager, Czeslaw Milosz, som med denne bog forhåbentlig kan blive genopdaget og læst igen.