Bøger / skønlitteratur / roman

Enkerne på Bajonetmøllen. 2 : historisk roman


Beskrivelse


20 år efter det svidende nederlag i krigen 1864, er de værste sår så småt ved at være lægt. Spørgsmål om kvinders rettigheder formuleres tydeligere, men Danmark er stadig et landbrugsland. Lidt provinsielt, men med eksotiske kolonier, som drager eventyrlystne unge mænd.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. sep. 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 15. sep. 2017

Erik Juul Clausen fortsætter beretningen om dagliglivet for et par almindelige landbrugsfamilier i sidste halvdel af det 19. århundrede. For et historisk interesserede publikum, som lægger mindre vægt på det rent litterære.

Erik Juul Clausen skrev i første del Enkerne på Bajonetmøllen om det vanskelige liv, som udspillede sig på et par pænt store gårde i de dramatiske år under og umiddelbart efter de slesvigske krige. Nu er vi nået frem til 1885, og erindringen om det svidende nederlag er en smule mildnet, og landet er nu på vej mod mere moderne tider, hvor fx spørgsmålet om kvinders vilkår og rettigheder er ved at brede sig, og luftskibe ses på himlen. Clausen kommer vidt omkring både i gennemgangen af de politiske spørgsmål, der er på dagsordenen, og i verden udenfor MidtjyllandEnkerne på bajonetmøllen. Bind 1 : Livets gang for to familier under borgerkrigen 1848-50 og senere krige.

Juul Clausen er også denne gang velforberedt, og hans kendskab til periodens samfundsspørgsmål er stort og troværdigt. Derimod kniber det med at få historien ud over rampen. Dialogen, både den talte og den tænkte, virker ofte kunstig, og selvom personerne er bredt beskrevet virker de ofte som skabeloner med forudsigelige reaktioner som ind i mellem udspringer af en nutidig bevidsthed, så det er primært interessen for historien i perioden, der skal bære læseren igennem.

Tidsmæssigt er vi omtrent der, hvor Guillous Brobyggerne der vil fange bredere, begynder.