Læsere, som holder meget af Damernes detektivbureau nr. 1, vil sikkert også falde for denne nye serie. Selv om der - måske - er et krimiplot i romanen, er det ikke nogen kriminalroman, det er mere en roman med mange moralske problemstillinger.
McCall Smith har her vendt sig mod sin egen by Edinburgh. Titlens Filosofisk søndagsklub refererer til en forening, som har til formål at diskutere moralske spørgsmål. Et af de spørgsmål, der bliver stillet, er om man altid har pligt til at dele sin viden med andre? Isabel Dalhouise er i begyndelsen af 40'erne, hun er fraskilt, velstillet og redaktør af "Tidsskrift for anvendt filosofi". Hun diskuterer mange af disse spørgsmål med sin husholderske og med sin niece, Cat, som er den person, der står hende nærmest. En dag ser hun en ung mand styrte ned fra en balkon. I første omgang bliver det betegnet som en ulykke, men Isabel har sine tvivl, og hun starter sin egen undersøgelse, og konklusionen på den bliver, at engang imellem er det i orden at holde sin viden for sig selv.
Selv om scenen er en anden, er romanen skrevet i McCall Smiths lette tone, underholdende og med et væld af detaljer, og altsammen meget troværdigt.
Læsere, der i forvejen er bekendt med McCall Smith, vil sikkert også byde Isabel velkommen, men også andre, som godt vil have lidt at tænke over undervejs, tror jeg vil kunne nyde denne roman. Der er ikke den store dramatik, men mange jordnære praktiske problemstillinger fortalt i underholdende form.