Henvender sig primært til ledende ansatte i kommunerne, til politikere og til samfundsfaglige forskere og studerende.
Af bogens fire forfattere er de to professorer ved Institut for Statskundskab i Århus, og de øvrige henholdsvis kommunaldirektør og styrelseschef i Ankestyrelsen. Med udgangspunkt i etableringen af storkommunerne omkring 1970 beskriver de udviklingen i det danske kommunestyre årti for årti og deriblandt naturligvis også den seneste store kommunalreform i 2007. Efter den kronologiske del beskrives fire tværgående temaer med særlig betydning for kommunestyrets udvikling, bl.a. udviklingen i de kommunale opgaver og vilkårene for det lokale demokrati. Det er en tæt skrevet og kompetent, men også almen tilgængelig fremstilling, der trækker de overordnede linjer i udviklingen frem, samtidigt med der peges på fremtidige mulige modeller for kommunestyret. Afsluttes med omfattende litteraturfortegnelse.
Den danske kommunekonstruktion, 2012 er en tilsvarende akademisk funderet men meget kritisk gennemgang af kommunestyret efter Strukturreformen.
En bog skrevet af fire fremtrædende forskere med analyser af det danske kommunestyre gennem de seneste 40 år og med perspektiver for den fremtidige udvikling.