Bøger / faglitteratur til børn / håndbøger

Fuglehåndbogen : om at tiltrække og iagttage fuglene i dit nærmiljø


Beskrivelse


Om fuglehaven som opholdssted, beskrivelse af 45 almindelige fuglearter, praktiske foranstaltninger for at tiltrække fugle, deres adfærd samt pleje af nødstedte fugle.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Møller

d. 18. dec. 2018

Der er 5 hovedafsnit i denne bog om danske fugle. Først noget om 'fuglehaven'. Om at anlægge en have, der tiltrækker mange fugle. Derpå et afsnit om 45 almindelige fuglearter, som man kanforvente at se i en have: Stæren, solsorten, gråspurven, rødhalsen osv. Hver art omtales ret udførligt og på overskuelig måde. Dens stemme, fødevalg, hvordan den fodres, yngleadfærd og mulighedenfor at give den en redekasse. Derpå er der et afsnit generelt om, hvad man fodrer med, vand til fuglene at drikke og bade i, og hvordan man bygger og opsætter redekasser. Der er mål og praktiskeråd om udførelsen. Derpå er der et afsnit om fugles adfærd. Gennem mange eksempler belyses bl.a. deres flokadfærd, pardannelse, fjerdragtens pleje, hvile og søvn osv. Til sidst er der noget ompleje af nødstedte fugle og et arts- og emneregister. På hver side hele bogen igennem er der mindst én, men oftest 4-5 farvefotos, som er velvalgte til emnet, livlige, instruktive og godt gengivet.Artsbeskrivelser af danskefugle findes i mange bøger. Om en fuglevenlig have kan man bl.a. læse i Benny Gensbøl: Haven og fuglene, 1986. Om fugleadfærd bl.a. i Se påfugle, fra 1987. Herværende bogskiller sig ud ved sine mange interessevækkende illustrationer.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Steen Agger

d. 18. dec. 2018

En fuglehåndbog, som primært henvender sig til fugleinteresserede havefolk. Den er inddelt i fem kapitler med følgende emner: Fuglehaven, fuglebeskrivelser (gennemgang af 45 alm. arter), attiltrække fugle (fodring, kasser, bade osv.), fuglenes adfærd og overlevelse. Bagest findes stikordsregister samt en (noget mangelfuld) litteraturliste. Bogen er ret omfattende og fortæller megetom fuglene og deres liv i haverne. Det er en ægte håndbog, der er inddelt i mange, små afsnit, der hver behandler et bestemt emne. Bogen stammer fra England, hvilket ses på enkelte billeder, menteksten er bearbejdet til danske forhold. Enkelte arter, som ofte træffes i danske haver, mangler dog i artsgennemgangen. Illustrationerne består af tegninger samt et væld af teknisk flottefarvefotografier. Om man så finder de mange billeder af blotlagte reder, studieoptagelser og fotografier med flashanlæg etisk i orden, er op til den enkelte at afgøre. Benny Gensbøls: Haven ogfuglene er ikke sågennemillustreret, men indholder mere direkte anvisninger på anlæg af fuglevenlige haver samt lettere arbejdstegninger til fuglekasser. På skolebiblioteket vil bogen fortrinsvisvære til fritidslæsning for fugleinteresserede elever fra 6. klassetrin.


Dansk Ornithologisk Forenings tidsskrift

Årg. 86, nr. 3/4 (1992)

af

af

Anders Tvevad

Årg. 86, nr. 3/4 (1992)


Kristeligt dagblad

d. 21. maj 1992

af

af

Hans Harrestrup-Andersen

d. 21. maj 1992


Fugle

1992, nr. 2

af

af

Willy Johannsen

1992, nr. 2