For læsere med interesse i mellemkrigs- og krigstidens Tyskland og Sovjetunionen samt de store moralske spørgsmål - og fremragende litteratur.
Baram er israeler fra 1976. Gode mennesker er hans fjerde roman, men første på dansk. Vi følger sideløbende to skæbner: Den ambitiøse unge tyske reklamemand, Thomas Heiselberg, der starter i et USA-firma, men kender vindretningen, da nazismen buldrer igennem. Alexandra Weissberg er en ung datter af en jødisk intellektuel i Leningrad, der overlever ved at stikke forældrenes kreds og bliver forhørsleder i efterretningsvæsenet i håbet om at redde sine brødre. Deres tråde knyttes skæbnesvangert sammen til sidst. Begge er opportunister, og det er denne egenskab, der dissekeres set fra deres position i romanen. Bogen er uhyre velskrevet, men også lidt indforstået: fx kan man forvirres en del i USSR-delen, hvis man ikke kender de russiske navneskikke.
Simon Pasternaks Dødszoner, 2013 er også en bog om moral og etik på den tyske østfront, men en israelsk roman, der belyser 2. verdenskrig fra kollaboratørernes side, er ikke set før.
En meget stor og flot roman om livets store spørgsmål i en tid med død og ødelæggelse.