Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Jakob Knudsen mellem Luther og Grundtvig : Gud og menneske i Jakob Knudsens tænkning i 100-året for Jakob Knudsens død


Beskrivelse


Om forfatter, teolog og salmedigteren Jakob Knudsens (1859-1917) tænkning og betydning. Første del fokuserer på centrale temaer i Knudsens forfatterskab, anden del viser eksempler på, hvordan Knudsens tænkning gør sig aktuel for det nulevende menneske.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. mar. 2017

af

af

Hamide Kara

d. 22. mar. 2017

Om forfatter, teolog og salmedigteren Jakob Knudsens tænkning og betydning. For læsere med interesse for en af Danmarks betydeligste teologer.

Knud Nyboe Rasmussen skriver om Jakob Knudsen som levede fra 1859 til 1917. Hvor bogens første del fokuserer på centrale temaer i Knudsens forfatterskab fremhæves der i anden del eksempler på, hvordan Knudsens tænkning gør sig aktuel for det nulevende menneske. Knudsen, også kendt for at være forfatter til salmen "Se, nu stiger solen af havets skød", havde ifølge Rasmussen et realistisk menneskesyn, hvor mennesket er sandelig natur, med den fortsættelse at mennesket ikke kun er natur, men at det også er ånd. Om Knudsens Gudsforståelse fortsætter Rasmussen "I en tid omkring forrige århundredskifte, hvor idealistisk og human, optimistisk, borgerlig fremskridtstro var dominerende, også i kirken, dér talte Knudsen ganske anderledes om virkeligheden: om Gud som skaberen og om Guds og livets lov.".

En grundig og velskrevet værk om Knudsen, som ønskede at forene det kristne livssyn med tidens naturalisme. "For så vidt som naturalismen kunne give indsigt i og sans for 'natursiden' i mennesket, indoptog Jakob Knudsen den i sin tænkning og digtning". Knudsen døde samme år som han var indstillet til Nobels litteraturpris.

For mere om Knudsens liv og forfatterskab anbefales Jakob Knudsen: Tunge, mørke Natteskyer.


Kristeligt dagblad

d. 6. juni 2017

af

af

Kristian Østergaard

d. 6. juni 2017


Kristeligt dagblad

d. 6. juni 2017

af

af

Kristian Østergaard

d. 6. juni 2017


Tidehverv

Årg. 91, nr. 10 (2017)

af

af

Elisabeth Krarup Jensen

Årg. 91, nr. 10 (2017)


Dansk kirketidende

Årg. 169, nr. 11 (2017)

af

af

Anders Thyrring Andersen

Årg. 169, nr. 11 (2017)