Bøger / faglitteratur

Samtalen som værktøj : grundbog i samtaleteknik


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. dec. 2008

af

af

Jette Landberg

d. 9. dec. 2008

Bogen henvender sig til alle, der har med professionel vejledning at gøre, fx socialrådgivere, Sosu-hjælpere, sygeplejersker og de mange andre, der i deres arbejde kommer ud for at skulle vejlede mange slags mennesker. Bogen er kortfattet og lettilgængelig, så den kan læses af alle.

Første udgave af denne bog, der næsten har klassikerstatus, kom allerede i 1975, den er siden kommet i en lang række oplag og foreligger nu i en revideret udgave. Indholdet er stort set uændret, bortset fra et nyt afsnit om det umodne menneskes karakteristika og en opdateret litteraturliste. Vi får her en letforståelig vejledning i et svært stof, nemlig den professionelle, vejledende samtale. Forfatteren fører os gennem mange facetter af samtalen: God kontakt, rådgivning snarere end behandling, om vigtigheden i at elske sig selv først, om at se familien som et hele, tavshedspligt osv. Karen Zimsen er socialrådgiver og har skrevet bogen ud fra mange års praksis med klientsamtaler.

Siden denne bog udkom første gang, er der kommet en lang række bøger om samtalen, fx Anne Dicksons Sådan klarer man svære samtaler, 2005 eller Den personlige samtale, 2007, men Zimsens bog er stadig meget anvendelig med sin absolut jordnære, professionelle og erfaringsbetonede vinkel på emnet.

En fin, lettilgængelig bog, der kommer hele vejen rundt om den professionelle samtale. Letlæst for alle vejledere og stadig brugbar trods mange år på bagen.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Gyde Neergaard

d. 5. apr. 2019

Karen Zimsen er socialrådgiver, udgav i 1969 Det sociale sikkerhedsnets store masker, og har i mange år undervist i sociallovgivning, familieret og samtaleteknik. Denne grundbog henvender sig i første omgang til professionelle vejledere (pædagoger, socialrådgivere m. v.), men har også interesse for en bredere kreds. Hendes motto er: »Lytte-vejlede-henvise«, og hun understreger, at mennesket bag teknikken er det vigtigste. Den letlæste fremstilling er suppleret med eksempler fra Karen Zimsens rige erfaring, og hun kommer ind på emner som familiebehandling, klientens forudsætninger (værdinormer), identifikation og engagement, tavshedspligt, referensgrup-grupper, samtalens forløb og teknik, feedback. Litteraturhenvisninger. En oplagt anskaffelse, og bibliotekerne bør i det hele taget være meget opmærksomme på Bibliotek for socialpædagoger og socialarbejdere.


Arbejdsmiljø

Årg. 25 nr. 1 (2009)

af

af

Niels Erik Karkov

Årg. 25 nr. 1 (2009)


Sygeplejersken

Årg. 109, nr. 6 (2009)

af

af

Berit Fekkes

Årg. 109, nr. 6 (2009)


Information

d. 18. feb. 1976

af

af

Finn Abrahamowitz

d. 18. feb. 1976