Bøger / faglitteratur

Stjernestøv og galakser : himlen set fra Jorden


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2007

Populærvidenskabelig formidling med relativ bred målgruppe blandt alle, der interesserer sig bare lidt for universets gåder. Opgavebrug fra og med folkeskolens ældste klasser.

Forfatteren, der i 2006 skrev Skabt af stjernestøv til undervisningsbrug, og som har fået DR's Rosenkjær-pris, er lektor på Dark Cosmology Center, finansieret af Danmarks Grundforskningsfond. Hendes nye bog bygger på hendes radioforedrag. I et dejligt forståeligt sprog, hvor glæden ved at formidle brænder igennem, fortæller hun i bogen i 10 kapitler om sin forskning. Først inviterer hun læseren med ud at kigge på stjernehimlen, hvor hun fortæller med udgangspunkt i sine egne oplevelser og sin fascination af astronomien. Her tænder en vikar i 7. kl. hende så meget for stjernehimlens vrimmel og liv, at hun samme aften fortæller sine forældre, at hun vil være astronom. Hun formidler med sin bog forbilledligt pædagogisk vis sin viden om stjerner, galakser, om det "galaktiske klister", om energi og galaktisk liv. Om støv fra Mars, om meteoritstøv og om muligheden af andet liv end os i universet. Her skriver hun til sidst om den evige søgen efter svar: "Og efter min mening er det netop det, det gør forskning så uimodståeligt fascinerende - at søge efter svar på de store spørgsmål".

Der findes et væld af stjerneatlas og skolebøger om universet, men ikke andre nyere som på denne fængslende måde gør ellers svært tilgængeligt stof forståeligt.

Populær videnskabsformidling, når det er bedst.


Aktuel naturvidenskab

2007, nr. 6

af

af

Carsten R. Kjaer

2007, nr. 6



Informationer og udgaver