Jutta Graae med dæknavnet Storfyrstinden, spillede en afgørende rolle i modstandsarbejdet og som kontaktperson til England og Sverige under 2. verdenskrig. For læsere med interesse for besættelsestiden og modstandskampen.
Allerede i 1930'erne var Jutta Graae og svogeren, journalisten Ebbe Munck, via personlige forbindelser aktive med indsamling af oplysninger om blandt andet tysk skibsfart til det britiske efterretningsvæsen. Graae blev under krigen den skjulte organisator og forbindelsesledet mellem modstandsfolk i Generalstabens Efterretningstjeneste, Ebbe Munck i Sverige og Speciel Operations Executive (SOE) i Storbritannien. Hun udførte sit illegale arbejde fra sit skjul i kælderen i Sparekassen for København og Omegn, hvor hun arbejdede. På grund af det illegale arbejde måtte hun flygte til Sverige, hvor hun var med til at opbygge en efterretningstjeneste. Forfatter Trine Engholm Michelsen er forsker på Forsvarsakademiet.
Med sin imponerende og velresearchede detaljerigdom om Jutta Graaes liv og modstandsarbejde dokumenterer biografien hendes vigtige indsats i modstandskampen. Det er spændende læsning med interessante illustrationer for de mange, der interesserer sig for 2. verdenskrig og den illegale kamp mod Hitler.
Jutta Graaes erindringer om hendes modstandsarbejde findes i bogen VærnepligtSvend, Bjørn og Pie. Svend, Bjørn og Pie : tre søskende i modstandskampen er beretningen om Hornslet-gruppen, der var dybt involverede i de engelske faldskærmsnedkastninger i ØstjyllandJutta Graaes erindringer om hendes modstandsarbejde findes i bogen Værnepligt. : tre søskende i modstandskampen er beretningen om Hornslet-gruppen, der var dybt involverede i de engelske faldskærmsnedkastninger i Østjylland.