Til opgaveskrivere fra gymnasieniveau og andre, der vil læse om madkultur/kulturhistorie i ældre tider. Bogens niveau gør den uegnet til elever i folkeskolen.
Ole Hyldtoft, dr.phil. og lektor i historie ved Københavns Universitet, har igen redigeret en bog om madens kulturhistorie i 1800-tallet. Denne gang handler det om kostopfattelsen i perioden belyst gennem de vigtigste kilder hertil: kogebøgerne. Men også lægeautoriteten havde en opfattelse af befolkningens mad- og drikkevaner og disses indflydelse på sundheden. Bogen former sig som en række artikler med forskellige bidragydere: Signe Mellemgaard, Anita Kildebæk Nielsen, Carol Gold, Caroline Nyvang, Svend Skafte Overgaard og Peter Scholliers - alle med grader som ph.d., cand.mag. og cand.scient. med universitetstilknytning. Bogen har et særligt fokus - nemlig måden, man taler om mad, drikke og ernæring, hvilket afspejler netop opfattelsen. Qua sit udspring er bogen selvfølgelig akademisk, detaljeret og ikke for alle og enhver.
Bogen kan anskaffes og anvendes på linje med Kost og spisevaner i 1800-tallet, 2009, som var den første udgivelse i forbindelse med forskningsprojektet: Mad, drikke og tobak i det 19. århundrede. Forbrugsmønstre, kultur og diskurser.
Forskningsbaserede artikler om kostopfattelsen hos skribenter og læger i 1800-tallet, hvor kogebogslitteraturen for alvor udviklede sig, og flere læger skrev og forelæste om ernæringens betydning for helbredet, og sygdomsbilledet i befolkningen var anderledes end i dag.