Books / fiction for children / roman

Under judastræet

Del af Oline

Description


I en ungdomslandsby i Israel samles jødiske børn og unge, der er blevet forældreløse under 2. verdenskrig. De hjælpes gennem deres trøstesløse oplevelser på vej mod en bedre fremtid, men det er svært.

Reviews (4)


The libraries' assessment

d. 24. Oct. 1996

By

By

Lis Mikkelsen (skole)

d. 24. Oct. 1996

Judastræet spiller en stor rolle i denne smukke roman. Træet står der, hvor beboerne i den israelske ungdomsby Udim søger hen, når de trænger til trøst. Det gør mange af de unge, der bor i landsbyen. En del af dem har oplevet frygtelige ting, før de er kommet til ungdomsbyen efter Holocaust. Bogen foregår i midten af 50'erne. Det værste efter krigen er overstået, og krigsofrene kan begynde at se fremad. Et af bogens budskaber er, at man ikke kan begynde at se frem, før man kan tåle at se sig tilbage. Og det er svært for mange af bogens personer, især for Mira, der har mistet hukommelsen og hader alle. Fællesskabet hjælper de fleste af beboerne i landsbyen, også den usympatiske Mira. Men hvor går grænsen mellem det private og fællesskabet? Er det muligt at leve kollektivt uden at det koster for meget for den enkelte? Bogen giver ikke svarene, men giver stof til eftertanke. Den kan bruges i et emnearbejde 6.-8. kl og til frilæsning for samme gruppe. Bogen er den første i Gyldendals nye serie Oline. Serien vil bringe bøger om kærlighed og venskab i en anden tid, og første bind lover godt for serien.


The libraries' assessment

d. 24. Oct. 1996

By

By

Per Drustrup Larsen

d. 24. Oct. 1996

Endnu en bog om en for mig ny side af 2. Verdenskrigs grusomme konsekvenser for børn og samtidig første bog i en ny forlagsserie, hvis profil ikke afsløres i bogen. I romanform fortæller forfatteren sin egen historie om opvæksten som forældreløst barn i en ungdomslandsby i Israel i 1950'erne. Landsbyernes opgave var i første omgang at være hjem for børn fra hele Europa, hvor de var blevet forældreløse pga. krigen. I bogen følges især 3 piger, hvoraf den ene i begyndelsen af bogen ankommer til landsbyen. Hendes indtræden i et fast socialt system af andre unge giver en del bryderier. Gennem de unges forskellige baggrunde samt deres indbyrdes diskussioner om bl.a. Holocaust og deres aktuelle oplevelser tegnes et billede af stærke børn og unge, der hjælpes gennem en trøstesløs fortid til en lysere fremtid. Bogen fremtræder nærmest fortalt som en del af et længere forløb - et afsnit af en serie - hvor forhistorien resumeres, og hvor slutningen ikke er forløsende. Denne måde at fortælle på vil nok virke generende for mange læsere i målgruppen af unge. Beretningen om børn og unge som ofre for krigen interesser sikkert de unge, men bogens opbygning og den meget grundige beskrivelse af den jødiske baggrund vil få nogle til at falde fra.


Det fri aktuelt

d. 11. Dec. 1996

By

d. 11. Dec. 1996


Berlingske tidende

d. 7. Jan. 1997

By

By

Eva Glistrup

d. 7. Jan. 1997



Information and editions