Erindringer og beretninger af Valborg Hjorth, kvinden som fulgte sit kald som sygeplejerske ved Øst- og Vestfronten under og omkring 1. verdenskrig. For voksne læsere af erindringer og historiske øjenvidneberetninger.
Sygeplejersken Valborg Sofie Hjorth bliver født i 1884 i Rønne som datter af en terrakottafabrikant. Hun vokser op i et kunstnerisk og skabende miljø som den yngste i en søskendeflok, og efter endt uddannelse begiver hun sig ud i verden som sygeplejerske. Fra sine ophold sender Valborg breve hjem til familien i Danmark om sin gerning, og brevene udvikler sig hurtigt fra emner som hatte- og kjolemode til beretninger om krig og død. Med overskrifter som "Til Tyrkiet", "Krigsfangelejren i Horserød", "Fangetransporter til Rusland", "Franskmænd i Horserød" mv. skriver Valborg, at hun er: "..et menneskefnug, der hvirvledes gennem Europa." Kulturhistoriker Jakob Seerup har skrevet indledningen. Sidst i bogen finder man fotos af Valborgs medaljer, efterskrift om Valborg som kvinde på hendes egen tids præmisser og arkivalier som fx et interview fra januar 1915 i Bornholms Avis.
Valborg Hjorths erindringer som tæt øjenvidne i krigstid er spændende læsning og formidler et ukendt stykke danmarkshistorie. Nyt perspektiv på verdenshistoriske begivenheder fra en dansk sygeplejerskes flittige og skarpe pen.
En anden titel med øjenvidneberetninger fra krigstid er: 70 erindringsglimt fra russertiden på Bornholm.