Bogen rejser nogle relevante spørgsmål i indvandrerforskningen, og den henvender sig primært til forskere og studerende på højere læreanstalter, men andre med interesse for racisme- og kulturdebat kan også være læsere.
På baggrund af systematiske søgninger i forskellige databaser har forfatterne fundet frem til forskningsbaseret litteratur fra forskellige fagdiscipliner, som hævder, at der findes en udbredt racisme i Danmark. Bogen analyserer kritisk denne litteratur med det formål at finde frem til, om der er hold i påstandene. Efter en indledning om overvejelser ved udvælgelse af litteratur gøres et forskningsbidrag til genstand for nøjere analyse, og fungerer som eksempel på hvorledes arbejdet er grebet an i samtlige tekster. De øvrige kapitler behandler et konkret område som fx forholdene på arbejdsmarkedet, tørklædeproblematikken, kriminalitetet og Muhammed-tegningerne. Derudover diskuterer bogen normer og værdier, og den afsluttes med et konkluderende og perspektiverende kapitel.
Der findes ikke tilsvarende andet litteratur, som stiller spørgsmålstegn ved forskningsbaserede rapporter og bøger som videnskabeligt vil dokumentere påstande om udbredt dansk racisme.
En kritisk og kontroversiel analyse af en række forskningsbaserede bøger og rapporter, som hævder at der findes en udbredt racisme i Danmark.